Kans fifty-fifty dat zonnepanelen op dak Thialf blijven

Thialf krijgt meer tijd om probleem met zonnepanelen op te lossen ANP

Het aanbrengen van een brandwerende coating is de enige manier om de zonnepanelen op het dak Thialf te behouden. De kans dat die coating er komt, is echter nog fifty-fifty .

Thialf-directeur Marc Winters dronk er tijdens een jaarwisseling een extra glaasje campagne op. Een oplossing voor de onverzekerde 5000 zonnepanelen op het dak van zijn toch al geplaagde Thialf lijkt nabij. Het aanbrengen van een brandwerende keramische coating op het dak is de enige manier waarop de zonnepanelen op de ijstempel kunnen blijven liggen én verzekerd zijn, blijkt uit onderzoek dat dinsdag is verschenen.

Verzekeraars zegden in mei vorig jaar de verzekeringspolis van Thialf op. De zonnepanelen op het stadion zijn in 2016 gelegd op staalplaten met daarop polystyreen, een veelgebruikt isolatiemateriaal. Het is vrij goedkoop, isoleert goed, maar is ook brandbaar. Verzekeraars wilden niet langer de combinatie van polystyreen en zonnepanelen verzekeren, bang dat de zonnepanelen vlam zouden vatten. Het stadion zou binnen de kortste keren in lichterlaaie staan. De zonnepanelen werden uitgeschakeld.

Thialf moest van verzekeraars voor 1 februari met een oplossing te komen, maar directeur Winters heeft respijt gekregen tot 1 juni. Tot die tijd blijven de zonnepanelen uit staan en is Thialf verzekerd.

Keramische coating

Om te voorkomen dat alle zonnepanelen verwijderd moeten worden, lijkt het aanbrengen van een keramische coating dé oplossing. De speciale coating wordt gebruikt in tunnels en is nog niet eerder gebruikt op een dak, zeker niet in combinatie met zonnepanelen. De steenachtige coating is nog geen 4 millimeter dik en is zeer brandwerend, bleek uit tests. In een testcentrum in Enschede werden zonnepanelen van Thialf in brand gestoken. De coating hield het vuur tegen.

De belangrijkste vraag is nu of de verzekeraars heil zien in de coating. ,,We moeten hen de komende maanden overtuigen'', vertelt Jurjen Burghgraef. Hij adviseerde Thialf de afgelopen maanden en droeg de innovatieve oplossing aan. Burghgraef proefde na de eerste testdagen bij verzekeraars al ,,minder scepsis’’. Hij ziet ook koudwatervrees bij de verzekeraars. ,,Het is een nieuwe technologie, direct toegepast wordt op een groot dak'', zegt Burghgraef. ,,De komende tijd staat in het teken van nog meer onderzoek doen.’’

Innovatieve manier

De kans dat verzekeraars toehappen, schat Burghgraef op fifty-fifty , ,,misschien iets meer’’. Wat meehelpt, ziet hij, is dat het aanbrengen van de coating een innovatieve manier is om meerdere gebouwen die met dezelfde problemen zitten te helpen. ,,Thialf is allesbehalve uniek in deze situatie’’, zegt Burghgraef. ,,Verzekeraars stellen steeds meer eisen bij het verzekeren van grote gebouwen met immense zonnedaken. In de verzekeringswereld heerst terughoudendheid. Deze coating kan wel eens de oplossing worden van een probleem dat op meer plekken gaat spelen.’’

Een miljoen euro

De oplossing is geen goedkope, weet Thialf-baas Winters. Mochten de verzekeraars de optie goedkeuren, volgt een hersteloperatie die een miljoen euro gaat kosten. Alle panelen zullen rij voor rij verwijderd moeten worden om de coating aan te brengen. Wie opdraait voor de kosten, daar wilden aandeelhouders Jelle Zoetendal (wethouder Heerenveen) en Sander de Rouwe (gedeputeerde Fryslân) nog niets over zeggen. Ook gingen ze niet in op een aansprakelijkheidsvraag. Winters: ,,Ik zie grote bereidheid bij aannemer en installateur om mee te helpen aan een oplossing. Daar richten we ons nu op. Over wie betaalt, dat is nog niet aan de orde gekomen. Eerst afwachten of dit de oplossing is.’’

Uit onderzoek is gebleken dat bij de aanleg van de zonnepanelen de toen geldende regelgeving is gebruikt. Thialf is, zoals Winters het noemt, ,,binnenstebuiten’’ gekeerd en daaruit bleek dat ,,Thialf alles goed voor elkaar heeft’’.

Tekortkomingen

Wel zijn er tekortkomingen geconstateerd bij de montage van de 5000 panelen. Handleidingen en werkwijzen werden niet altijd nageleefd. In het rapport schrijven de onderzoekers dat de ,,huidige installatie meerdere ernstige gebreken vertonen’’ die het brandrisico verhogen, mochten de panelen weer worden aangezet, ook als de nieuwe coating is aangebracht. Ook kan bij hevige storm serieuze schade ontstaan, stellen de onderzoekers. Zo liggen er kabels los of zijn ze slecht gebundeld. Ook zijn zonnepanelen soms te dicht op het dak geplaatst, al scheelt het soms maar een centimeter.

Thialf-directeur Winters zag op het dak allesbehalve een gribus, maar zegt dat verzekeraars alleen maar een 10 als cijfer willen, ,,en met een rijtje tekortkomingen kom je niet op een 10’’. Bij het sleutelen aan het dak zullen de reparaties worden uitgevoerd.

Omdat de zonnepanelen tot 1 juni uit blijven staan, zal Winters elders energie moeten inkopen. De kosten van het inkopen, misgelopen SDE-subsidie en de hogere verzekeringspremie liggen op zo’n 250.000 euro.