Kanker doodsoorzaak nummer een onder Friezen

In 2015 overleden 6059 mannen en vrouwen in Friesland. Bijna zestig procent van hen stierf door kanker of hart- en vaatziekten.

Hart- en vaatziekten

Aan hart- en vaatziekten stierven vorig jaar 1679 Friezen. In 241 gevallen ging het om een accuut hartinfarct. 450 kregen een herseninfact (hersenvaatletsel). In de hele provincie stierf niemand aan AIDS, slechts een persoon stierf aan tuberculose. Parkinson maakte 69 slachtoffers, longontsteking 131.

Bekijk in de grafiek hieronder de belangrijke doodsoorzaken in Friesland.

Kanker

Vorig jaar was in 1864 gevallen een 'kwaadaardige nieuwvorming', oftewel kanker, de doodsoorzaak, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Een op de vijf gestorvenen (401) leed aan longkanker. Ook darmkanker (aan de dikke darm of endeldarm en anus) maakte veel slachtoffers met 201 overledenen. Borstkanker was in 131 gevallen de doodsoorzaak, prostaatkanker kostte 137 Friezen het leven.

Aan welke soorten kanker stierven Friezen? Bekijk het in de grafiek hieronder.

Ongelukken

278 Friezen kwamen vorig jaar niet om door een ziekte maar door een ongeluk, zelfdoding of misdrijf. In bijna de helft van de gevallen (120 keer) was een noodlottige val de doodsoorzaak. Zelfdoding was daarna de belangrijkste doodsoorzaak. 86 Friezen maakten zelf een einde aan hun leven.

Landelijk beeld

Ook landelijk gezien is kanker de belangrijkste doodsoorzaak. Vorig jaar stierven 44.000 mensen aan de ziekte, 24.000 mannen en 20.000 vrouwen. Dit is dertig procent van de Nederlandse sterfgevallen. Mannen werden vooral getroffen door longkanker, gevolgd door dikkedarm- en prostaatkanker. Vrouwen overleden vaak door long-, borst- of dikkedarmkanker.

Ruim 40.000 Nederlanders werden getroffen door hart- en vaatziekten. Bijna een kwart, 9600 mensen, overleed door een beroerte. Hartfalen kostte 7700 mensen het leven.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement