Kamp wijzigt gaswinningsplan Oppenhuizen niet

Minister Henk Kamp van Economische Zaken ziet geen aanleiding om het gaswinningsplan bij Oppenhuizen te wijzigen. De grond zal er niet harder zakken dan in een second opinion geschetst.

Kamp verwacht daarmee ,,de zorgen van de overheden te kunnen wegnemen’’, schrijft hij de Tweede Kamer. Carla Dik-Faber van de ChristenUnie had vragen gesteld over de gaswinning bij Oppenhuizen door oliebedrijf Vermillion. Vermillion wil daar begin 2017 mee beginnen en heeft daar een vergunning voor.

De gemeente Súdwest-Fryslân voerde samen met de Provinsje Fryslân en Wetterskip een second opinion uit naar de gevolgen van de gaswinning van Oppenhuizen. Ingenieur Adriaan Houtenbos concludeerde daarin dat de bodem in het diepste punt hooguit 60 millimeter zal dalen. Bij Sneek zal dat 55 millimeter zijn, bij Oppenhuizen 48 millimeter.

Vermillion denkt daar het zijne van: zij becijferen dat de bodemdaling hooguit 20 millimeter zal zijn, de toegestane hoeveelheid om een vergunning te krijgen. Houtenbos stelt dat de kans op een aardbeving bij Sneek 19 procent is. Vermillion en Kamp noemen die kans ,,verwaarloosbaar’’.

De grote verschillen in de cijfers was reden voor paniek bij de overheden, maar niet nodig zegt Kamp.

Hij heeft toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen en kennisorganisatie TNO laten kijken naar de uitkomsten van Houtenbos. De instanties gaan niet mee in de cijfers van de second opinion. Zo noemen ze redeneringen en schetsen van Houtenbos ,,onmogelijk’’ en vinden ze dat vergelijkingen met andere gasvelden niet opgaan.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement