Kamp naar Tweede Kamer om Schier

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) moet de Tweede Kamer binnenkort uitleg geven over de voorgenomen proefboring bij Schiermonnikoog.

Daarvoor kreeg Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) dinsdagmiddag de handen op elkaar.

Er is nog geen datum voor het debat. De minister is ook gevraagd een brief op te stellen, en voorts om tot het debat geen onomkeerbare stappen te zetten.

Een Kamermeerderheid, Schiermonnikogers en natuurverenigingen zijn onthutst over de toestemming die Kamp afgelopen week gaf aan het bedrijf Engie voor een proefboring in beschermd gebied, ruim 5 kilometer ten noorden van het waddeneiland.

De Tweede Kamer buigt zich voor de zomer over de nieuwe Mijnbouwwet. Hierin worden boringen in natuurgebieden vermoedelijk aan banden gelegd. Kamp wilde met toestemming voor de proefboring niet wachten omdat het bedrijf al drie jaar lang in procedure zit.

Kamermeerderheid, Schiermonnikogers en natuurverenigingen onthutst over de toestemming van Kamp

Tijdens een commissievergadering vroeg Agnes Mulder (CDA) ’s middags naar een risico-analyse voor de gaswinning in zogenoemde kleine velden. Die komt eveneens voor de zomer.

Tijdens de wekelijkse stemmingen haalde de motie van Lutz Jacobi (PvdA) over gas- en zoutwinning een meerderheid. Jacobi en Eric Smaling (SP), Liesbeth van Tongeren (GL), Fatma Koser-Kaya (D66) en Carla Dik-Faber (CU) willen beter borgen dat de natuur door gas- en zoutwinning geen schade oploopt. De motie houdt ruimte om de regels voor de maximaal toegestane bodemdalingen aan te scherpen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement