Kalf hoeft niet verplicht langer bij koe

Pasgeboren kalveren hoeven niet verplicht langer bij de moederkoe te blijven.

Staatssecretaris Martijn van Dam weigert hier regels voor op te stellen.

Onder boeren ontstond veel ophef toen de Tweede Kamer onlangs een motie aannam van de Partij voor de Dieren, die opriep kalveren langer bij de koe te houden. Dat zou beter zijn voor hun welbevinden.

CDA en VVD waren tegen. De PvdA stemde per ongeluk voor, waardoor de Kamermotie een meerderheid kreeg.

Boerenorganisaties als LTO mengden zich in de discussie en op sociale media spraken agrariërs schande van de Haagse politiek. Als het voorstel praktijk werd, zouden heel wat stallen drastisch moeten worden verbouwd.

,,Het onderwerp raakt mensen’’, schrijft Van Dam in een brief die hij vrijdag naar de Kamer stuurde. Hij vindt het ,,primair de verantwoordelijkheid van de melk- en kalverhouderij’’ om samen met de zuivelketen na te denken over de vraag ,,hoe kalveren een goede start kunnen krijgen’’. ,,Dat is een afweging en keuze van de melkveehouder.’’

Van Dam wijst erop dat het vanuit dierenwelzijn niet vaststaat dat een kalf erbij gebaat is als het langer bij de koe blijft.

Ongeveer 45 boeren houden in Nederland op verschillende manieren hun kalveren langer bij de koe. Het gaat om zowel gangbare als biologische melkveehouders.

Bij alle andere boeren worden de kalfjes vrijwel direct na de geboorte weggehaald en apartgezet. Dat voorkomt dat ze worden platgedrukt door de moeder of vastraken in de roostervloeren. Rundveedierenartsen wijzen op het voorkomen van ziektes. Het direct scheiden van de koe voorkomt verspreiding van infectieziekten, zoals para-tbc.

Van Dam spreekt over een ,,boeiende discussie’’. Hij hoopt dat die doorgaat, maar dan zonder bemoeienis van de overheid.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement