Kabinet met Noorden in gesprek over Lelylijn: 'Uitstekend idee'

Stientje van Veldhoven, donderdag in de Tweede Kamer over de Lelylijn.

Het kabinet gaat snel met Noord-Nederland in gesprek om kansen en voetangels in beeld te brengen van het project-Lelylijn. ,,Dat lijkt me een uitstekend idee’’, zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

Ze antwoordde donderdagavond laat op een motie die werd ingediend door SP-Tweede Kamerlid Cem Lacin. De uitkomsten van de gesprekken worden dit najaar betrokken bij overleg over nieuwe infrastructurele projecten.

CDA, SP, VVD, D66, GroenLinks en de ChristenUnie brachten de nieuwe spoorlijn allemaal ter sprake. Rutger Schonis (D66) wil het project ,,bovenop het stapeltje leggen’’ voor het WopkeWiebes-fonds, het nieuwe investeringsfonds van 50 miljard euro. ,,Als er één project is dat laat zien hoe je Nederland verbindt, is het de Lelylijn wel.’’

Meerdere fracties adviseerden voor financiering van het project ook nadrukkelijk te kijken naar Europees subsidiegeld. Voor nieuwe internationale trajecten liggen in Brussel miljarden klaar uit het TEN-T-fonds, een fonds voor grensoverschrijdend spoorvervoer. Nederland doet er nauwelijks een beroep op. Een verbinding Amsterdam-Scandinavië kan evenwel kansrijk zijn.

Het haalbaarheidsrapport over de Lelylijn werd deze week na zware politieke druk vrijgegeven. Dit najaar praat de Tweede Kamer er verder over.

Lees ook | Rapport Lelylijn: enorme boost voor economie Heerenveen en Drachten