Kabinet maakt om 10.00 uur nieuwe steunmaatregel bekend voor ondernemers

Koolmees: regeling voor loonkosten bedrijven met paar dagen klaar ANP

Het kabinet maakt dinsdag om 10.00 uur bekend hoe ondernemers die door de coronacrisis hun omzet flink terug hebben zien lopen in aanmerking kunnen komen voor steun van de overheid. De zogeheten Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) komt in de plaats voor de bestaande regeling voor werktijdverkorting, die tijdelijk is ingetrokken.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken presenteert de precieze voorwaarden waaraan bedrijven moeten voldoen om een tegemoetkoming in de loonkosten te krijgen. De hoofdlijnen van de regeling zijn eerder al bekend gemaakt. Bedrijven die plotseling veel minder omzet hebben krijgen voor een periode van drie maanden maximaal 90 procent van de totale loonsom vergoed en kunnen ook een voorschot krijgen. Wel stelt de regering als voorwaarde dat personeel niet ontslagen wordt en dat lonen worden doorbetaald. Werknemers behouden hun volledige ww-rechten, ook als ze het bedrijf uiteindelijk alsnog failliet zou gaan.

De NOW is na de bijzonderde bijstand voor zelfstandigen en de compensatieregeling voor bedrijven die door overheidsmaatregelen noodgedwongen dicht zitten de derde reddingsboei die het kabinet bedrijven toewerpt. De NOW is met een voorlopig budget van tien miljard euro voor drie maanden de duurste maatregel.