Kaart: Waar sloot Leeuwarden drugspanden?

De gemeente Leeuwarden en de politie sluiten in steeds hoger tempo drugspanden in de stad. Op deze kaart zie je waar in de stad deze panden staan.

Tussen 2006 en 2011 werd nog geen enkel gebouw gesloten op grond van overtreding van de Opiumwet (artikel 13b).

In 2012 sloot Ferd Crone (benoemd in 2007) zijn eerste drugspand, aan de Beekkerkstraat. In 2014 (De Tuinen) en 2015 (De Kei) liet hij het ook bij één gebouw.

Pas in 2015 kreeg hij de smaak te pakken, met acht sluitingen van woningen en bedrijfspanden. Ook liet hij een schuurtje aan de Camstraburen dat voor drugshandel werd gebruikt dichttimmeren. Oorzaak van deze plotselinge stijging is een uitspraak van de Hoge Raad in 2013. Daarvoor was het juridisch onduidelijk of het sluiten van panden mogelijk was.

Dat record gaat dit jaar met gemak uit de boeken. In de eerste zes maanden van 2016 zijn er acht drugspanden gesloten. Bijna altijd geldt de sluiting voor een half jaar. De stijging is het gevolg van veranderd beleid. De gemeente Leeuwarden en de politie hebben samen de afgelopen jaren het oprollen van overlastgevende drugspanden in de stad tot prioriteit gemaakt.

De woning aan Achter de Hoven - van waaruit maandenlang drugs werd gedeald - waarvan de bewoners vorige week werden opgepakt is in de cijfers nog niet opgenomen. De bestuurlijke maatregel wordt officieel vaak pas een paar maanden na een politie-inval opgelegd.

NB. Adressen zijn op straatniveau. De punten corresponderen niet exact met de huisnummers van de gesloten panden.

(Gebruikers van de smartphone-app kunnen de kaart hier bekijken.)

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement