Kaart: Met een frisse duik het nieuwe jaar in

Met de buik nog vol van oliebollen en champagne een duik nemen in het (niet zo) koude water? Het kan vrijdag op minstens veertien plekken in Friesland.

Het water in Friesland is momenteel 8 tot 9 graden, volgens woordvoerder Michiel Zijlstra van Wetterskip Fryslân. ,,Dat is ongeveer 3 graden warmer dan de temperaturen in deze periode van de afgelopen vier jaar."

Voor de duiken is veel animo. Jelle Hoekstra van Buurthuis Rengerspark organiseert de duik in Leeuwarden. Hij verwacht minstens 200 deelnemers, 60 meer dan vorig jaar. Arend Visser van Ameland Actief verwacht dat een kleine 300 mensen op het waddeneiland in de zee duiken.

De temperatuur is volgens de organisatoren niet de belangrijkste reden, dat meer mensen meedoen. Hoekstra: ,,Het is meer de uitdaging. Vaak dagen mensen elkaar tijdens oudejaarsavond uit." De traditie van nieuwjaarsduiken bestaat in Nederland al sinds de jaren zestig.

Op de kaart hieronder alle veertien nieuwjaarsduiken, die zijn aangemeld bij nieuwjaarsduik.info.

Mist u een duik of gaat een duik niet door? Meld het ons op digitaal@ndcmediagroep.nl.

Tips van de reddingsbrigade

Vreselijk koud is het niet, toch is voorzichtigheid geboden tijdens de nieuwjaarsduiken. De reddingsbrigade geeft de volgende vijf tips voor een veilige duik:

1. Duik alleen waar toezicht is.

2. Kom op tijd en wees goed voorbereid.

3. Doe alleen mee aan de nieuwjaarsduik als je je fit voelt.

4. Bescherm jezelf tegen de kou.

5. Warm goed op na de duik.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement