KOZP terug naar demonstratievak Leeuwarden na tussenkomst burgemeester

De betogers van Kick Out Zwarte Piet gaan toch akkoord met het toegewezen demonstratievak op het Wilhelminaplein in Leeuwarden.

Over de plaats van de betoging valt niet te onderhandelen, zegt burgemeester Ferd Crone. Hij kwam zaterdag naar met spoed naar het plein nadat Kick Out Zwarte Piet ‘s ochtends liet weten een plek langs de Sinterklaasroute te zoeken.

,,Ik accepteer niet dat je dit nu doet”, aldus Crone tegen Joyce Beukema van KOZP. Volgens de burgemeester is er vrijdag de hele dag ,,onderhandeld” met de actiegroep over een locatie.

'Geen spelletjes'

De actievoerders mogen tot drie uur demonstreren. Volgens KOZP was Crone vrijdag helemaal niet bereikbaar, waarop de burgemeester antwoordde: ,,U gaat hier geen spelletjes met mij spelen”. Voor hem was de kous daarmee af. Hij liet de politie het beoogde stuk van het plein met lint afzetten.

De ongeveer twintig demonstranten vertrokken daarna naar hun aangewezen demonstratievak.

Cambuursupporters

Pal daartegenover, op de trappen van het gerechtsgebouw, heeft zich een groep supporters van Cambuur verzameld. Zij zijn pro-Zwarte Piet en lieten eerder deze week doorschemeren dat ze het protest van KOZP wilden verstoren.

Beukema is geëmotioneerd. ,,Communicatie leidt tot niets.”

Ondertussen is Sinterklaas in Leeuwarden gearriveerd:

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement