Demonstranten van Kick Out Zwarte Piet in Dokkum, tijdens een speciale demonstratie op 2 december vorig jaar. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

KOZP: demonstratie in Leeuwarden wordt 'muzikaal protest'

Demonstranten van Kick Out Zwarte Piet in Dokkum, tijdens een speciale demonstratie op 2 december vorig jaar. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Gezinnen die zaterdag naar de intocht van Sinterklaas in Leeuwarden gaan, hoeven volgens Kick Out Zwarte Piet niet te vrezen voor een massale demonstratie.

De actievoerders komen met ,,enkele mensen” een tegengeluid geven, zegt Joyce Beukema uit Leeuwarden die het protest van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) hier coördineert. Hoe groot de groep is, zegt ze nog niet te kunnen aangeven. ,,In elk geval niet heel groot”, aldus Beukema. De demonstranten willen morgen met ,,een muzikaal protest” hun punt maken tegen Zwarte Piet, die in hun ogen een racistische figuur is.

,,We willen met de muzikale demonstratie niet de nadruk leggen op waar we tegen zijn, maar waar we vóór zijn”, zegt Beukema. ,,Een inclusief sinterklaasfeest voor iedereen.” Of er een band komt spelen of dat het om een andere vorm van muziek gaat, dat is nog onderwerp van gesprek.

Plaats en tijd

Vrijdagochtend heeft Beukema op het gemeentehuis van Leeuwarden overleg over de exacte plaats en tijd van het protest. De Prinsentuin, waar Sinterklaas en zijn gevolg zaterdag rond 12 uur aankomen, wordt door KOZP genoemd als optie. ,,Maar er zijn wat ons betreft nog meer mogelijkheden langs de route”, zegt Beukema.

KOZP maakte eerder deze maand al bekend komend weekend tijdens de plaatselijke intochten in 18 verschillende steden te willen demonstreren, waaronder Leeuwarden en Dokkum. De demonstraties zijn volgens KOZP vooral een wens van tegenstanders van Zwarte Piet in deze steden zelf. Donderdagochtend kwam de kennisgeving van KOZP daadwerkelijk binnen op de gemeentehuizen van Leeuwarden en Dongeradeel.

Ook Pro-Pieten demonstreren in Dokkum

Het is niet duidelijk wie er precies achter de mogelijke demonstratie in Dokkum zit. Op het gemeentehuis is al sinds 5 november overleg over het eventuele protest. Waar in Dokkum de demonstranten dan moeten gaan staan, daarover wil de gemeente nog altijd niks kwijt.

In Dokkum gaan ook voorstanders van Zwarte Piet demonstreren . De gemeente Dongeradeel heeft hierover donderdag een melding binnengekregen van Studio 44 Verbeeldende Projecten uit de stad zelf. Ook in Groningen willen voorstanders van Zwarte Piet hun punt maken.

Extra politie-inzet

De demonstraties betekenen extra inzet voor de politie Noord-Nederland. De burgemeesters van de drie gemeenten zijn hierover de afgelopen dagen in overleg geweest. ,,Al is het nog maar de vraag of alles daadwerkelijk doorgaat”, zegt politiewoordvoerder Anne van der Meer. ,,Bovendien zijn wij tijdens sinterklaasintochten sowieso al aanwezig.”

'Demonstranten en bezoekers zullen geen last van elkaar krijgen'

Voorzitter Serge Hollander van de sinterklaasintocht in Leeuwarden zegt zich niet druk te maken over morgen. ,,Ik verwacht een goede intocht, er wordt mooi weer voorspeld”, zegt Hollander. ,,Ik ga uit van een demonstratie van tegenstanders van Zwarte Piet, maar ik verwacht niet dat bezoekers van de intocht en demonstranten last van elkaar zullen krijgen.”

Veiligheid is al jaren een belangrijk onderdeel van de voorbereidingen op de intocht, zegt Hollander. ,,Onze contacten met politie, gemeenten en beveiligers zijn heel goed. Niks om ons zorgen over te maken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct