FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Jubileumfeest met dubbel gevoel op bedreigde school in Boksum

FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Met een allerminst zekere toekomst vieren leerlingen, ouders, reünisten en het dorp dezer dagen het 125-jarig bestaan van de Otto Clantskoalle in Boksum.

Drie jaar lang hing sluiting van de Otto Clantskoalle als een zwaard van Damocles boven het dorp. Toch kunnen school en dorp vandaag en morgen feestvieren. De in 1892 gestichte school haalde het 125-jarig bestaan. Morgen komen 140 reünisten dat vieren, vandaag maakten en aten de dertig leerlingen een jubileumtaart en trokken ze met een gps-tour door Boksum.

Toekomst ongewis

De toekomst van de school is nog steeds volop in discussie. Een onlangs bedachte oplossing om de kinderen van de christelijke school De Reinbôge in Hilaard in Boksum te vestigen, krijgt geen steun van de ouders, omdat zij een school met op den duur veertig leerlingen te weinig toekomstbestendig vinden. Dit betekent dat scholenkoepel Fier, waaronder de Otto Clantskoalle valt, andere mogelijkheden onderzoekt.

125 jaar geleden was er al een band tussen Hilaard en toen nog ‘Boxum’. Het was zelfs de aanleiding voor de oprichting van de christelijke school. In het dorp was een openbare ‘staatsschool’, maar veel inwoners stuurden hun kinderen naar de christelijke school in Hilaard. Daarom werd in Boksum een eigen christelijke school gesticht en werd de openbare school in 1934 opgeheven.

Onzekerheid niet nieuw

De onzekerheid over het voortbestaan is niet nieuw, vertelt leerkracht Geertje van der Zee. Niet voor niets kreeg het jubileumboek over het honderdjarig bestaan in 1992 de titel Bestean en Bestean Bliuwe. Het voorwoord meldt: ,,We hopen dat onze school anno 1992 er nog een eeuw bij krijgt. In onze tijd is niets meer zeker.’’

Dat bleek een jaar later wel, toen de van oorsprong christelijke school, veranderde in een algemeen bijzondere school. Wetgeving bepaalde toen dat binnen een straal van 5 kilometer geen scholen van dezelfde identiteit mochten zijn en Deinum kende een christelijke en openbare basisschool. Door met de toen vijftig leerlingen een algemeen bijzondere school te worden, kon de Otto Clantskoalle blijven bestaan. Een vergelijkbare vrije school stond wel in Leeuwarden, maar op meer dan 5 kilometer afstand.

Betrokkenheid

Altijd toonden personeel, ouders en het dorp zich betrokken. ,,Dêr binne wy wiis mei’’, stelt Van der Zee. ,,Wy binne lyts. Eins is der al 25 jier in syktocht geande hoe dizze skoalle oerein te hâlden. Wy ha altyd nei de mooglikheden sjoen, net nei de ûnmooglikheden.’’

De school hoopt een sterk punt te hebben met het onderwijssysteem, waarin al voorgesorteerd wordt op de middelbare school. De leerlingen zijn gewend schema’s van een half uur te volgen en hun instructies bij vakleerkrachten te halen. Zo kunnen de vier leerkrachten en de directeur alle leerlingen op eigen niveau ,,leare te learen’’.

Dat er geen zekerheid over het voortbestaan is, zorgt er volgens Van der Zee voor dat het jubileum met een dubbel gevoel gevierd wordt. ,,It is lêstich dat de ûnwissens boppe de skoalle hingje bliuwt.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct