Wat is een artikel?

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Elke maand 3 LC+-artikelen lezen met je gratis account

Aan het begin van de maand wordt je tegoed weer aangevuld tot 3.

Ook onbeperkt LC+-artikelen lezen?

Dat kan! Met een (proef)abonnement kun je net als onze andere abonnees onbeperkt PLUS-artikelen lezen op onze site en in de app.

Je hebt jelimiet bereikt.  Verder lezen? Abonneren Je kunt nog [plusArticlesLeftCount]artikelen lezen deze maand

Jouster pokeraar wint half miljoen euro

Zes dagen lang, twaalf uur per dag zat Thomas de Rooij (23) aan de pokertafel op het EPT Main Event in Barcelona. Niet voor niets want een vierde plek leverde de student uit Joure 535.100 euro op.

Thomas de Rooij is al vijf jaar student in Groningen, maar de eerste dag van het nieuwe studiejaar beleefde hij maandag toch anders dan andere jaren. Want waar haal je de studiemotivatie vandaan als onlangs een half miljoen euro belastingvrij op je rekening is gestort? De Jouster werd in Barcelona vierde op het grootste Main Event van de European Poker Tour. Daarmee liet hij meer dan duizend fanatieke pokeraars achter zich.

De student Bedrijfskunde vertrok 16 augustus naar Spanje. Via internet had hij zich gekwalificeerd voor het toernooi dat bestond uit twee reeksen. Waar het in de eerste reeks niet bepaald meezat, pokerde hij in de tweede deel al zijn opponenten van tafel. ,,Er vlogen steeds meer mensen uit”, vertelt hij. ,,Ik heb een paar keer op het randje van uitschakeling gezeten, maar het zat steeds op het goede moment mee.”

Finaletafel

En dus zag Thomas zijn winstuitkering met de dag groeien. Tien vrienden pakten het vliegtuig naar Barcelona om de prestaties van hun maat te volgen. Ze zagen hoe Thomas op de laatste dag van het toernooi plaats mocht nemen aan de finaletafel. Na een spannende pot moest hij uiteindelijk genoegen nemen met de vierde plek.

Even daarvoor had hij een ‘deal’, een voorstel van de andere spelers om de winstpremie onderling te verdelen, nog in de wind geslagen. In dat geval had hij ruim 7 ton mogen bijschrijven. ,,Jammer, maar ik voelde mij op dat moment zelfverzekerd”, zegt Thomas over die beslissing. ,,Het is natuurlijk een hoop geld extra dat ik had kunnen winnen, maar ik was in mijn achterhoofd al bezig met die 5 ton.”

Emoties verbergen

Thomas verdiende zijn geld al langer met online-pokeren, maar nog nooit won hij zo’n prijs op een groot toernooi als deze. ,,Hier zit je live aan tafel. Dat betekent je eigen emoties verbergen en die van anderen goed inschatten. De andere deelnemers zaten met zonnebrillen en mutsen aan tafel. Ik vind het niet nodig mezelf daar achter te verschuilen.”

Tijdens die zes dagen stroomde er heel wat adrenaline door Thomas’ lijf ,,Het onderdrukken van al die emoties is zwaar. Helemaal als je van 12 uur ’s middags tot 12 uur ’s nachts aan tafel zit en de pauzes maar twintig minuten duren. Soms liep ik even het strand op om het mentaal weer op een rijtje te krijgen.”

Livestream

In zijn woonplaats Groningen, maar ook in zijn geboortplaats Joure werd enorm meegeleefd door vrienden en familie. Zijn ouders waren ‘hartstikke trots’ op hun zoon. Het thuisfront zag via een livestream hoe Thomas een half miljoen euro bij elkaar speelde.

Ondanks dat enorme bedrag denkt Thomas niet dat er veel gaat veranderen aan zijn studentenleven. Afgezien van een nieuwe auto voelt hij niet de drang om alles te kopen waar hij ooit van droomde. Hij gebruikt het geld liever als buffer, want als je een professionele pokeraar wil worden moet je wel tegen een stootje kunnen.

Beduusd

Toch kan de Fries niet ontkennen dat hij nog altijd wat beduusd is van het avontuur. ,,Onwerkelijk dat ik heel wat jaarsalarissen in één week heb binnen geharkt.”

Hij geeft toe dat hij moeite heeft zich te concentreren op het nieuwe studiejaar. ,,Daarom doe ik eerst nog even rustig aan, maar het is zeker de bedoeling dat ik mijn diploma dit jaar nog haal. Als het niets wordt met professioneel pokeren, dan kan ik daar altijd nog op terugvallen.”

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement

Aanmelden LC-nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws