Er zijn nog onduidelijkheden over de gevolgen van zandwinning op de natuur in het IJsselmeer. De Fryske Marren ,,wrakselet’’ met de keuze voor een zandfabriek.

,,U kunt ‘nee’ zeggen tegen dit plan’’, benadrukte Auke Wouda van de IJsselmeervereniging. Kan de raad deze beslissing nog wel nemen ,,nu er nog zoveel onduidelijk is’’, vroeg Arjen Kok van Natuurmonumenten zich af.

De negen insprekers uitten woensdagavond dezelfde hartenkreet richting de raadscommissieleden van De Fryske Marren: ,,Doe. Het. Niet.’’

Op de volksvertegenwoordigers hebben ze hun hoop gevestigd. De provincie gaf in september een ‘verklaring van geen bedenking’ af. Ook burgemeester en wethouders van De Fryske Marren lieten al weten dat de realisatie van de zandfabriek door moet gaan.

Onzekerheidsfactor

Omdat het rivierzand onderhand opraakt, moet Koninklijke Smals uit Cuyk elders zijn zand vandaan halen voor de aanleg van wegen. Op zo’n 5 kilometer uit de kust van Oudemirdum mag Smals dertig jaar zand winnen uit een 60 meter diepe put.

Er zit een onzekerheidsfactor in bedrijvigheid in een beschermd natuurgebied, valt in het milieueffect- rapport te lezen: ,,Veel ervaring met beoogde procesgang is er niet.’’

,,Alles berust op aannames’’, zei Age van der Bles namens de zeilvereniging, watersport en ,,misschien de grote zwijgende meerderheid’’ over het leemtes bevattende rapport. Er is immers nauwelijks informatie over de gevolgen van zandwinning op het geluid onder water. Ook over het effect ervan op vissen ontbreekt informatie.

'Gjin sinekuere'

Anne Merkuur van GroenLinks had daar ook vragen over. Verder wilde ze weten ,,wêrom Rykswettersteat yn oerlis oer de kwaliteit fan it drinkwetter mei Provinciale Waterleiding Noord-Holland bliuwt at der ‘absoluut geen reden tot zorg’ is?’’ Want met die woorden stelde RWS PWN gerust nadat het waterleidingbedrijf zijn vrees in deze krant had geuit over de effecten van zandwinning op drinkwater.

Volgens Ronald Schouten van de Stichting Gaasterlân Natuerlân moest het niet zo zijn ,,dat we over vijf jaar aan de rand van het IJsselmeer staan, zo’n toren zien en zeggen ‘dat it noait wêze moatten hie’. Janke de Vries zei namens de FNP het ,,gjin sinekuere’’ te vinden tot een besluit te komen. ,,Wy wrakselje dermei.’’

Reinder Homan overhandigde wethouder Frans Veltman een ets van een ,,nog onbezoedeld IJsselmeer.’’ Veltman gaf aan de zorg van de inwoners te kunnen begrijpen. ,,Het is vooraf lastig een inschatting te maken van hoe het eruit komt te zien. Je kunt nooit voor 100 procent alles inschatten.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Zandwinning
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct