Jonkies achter het stuur: is dat niet vragen om ongelukken?

Een 17-jarig meisje uit Lemmer botste maandag met haar auto op een trein in Groningen. Haar bijrijder en coach, een 47-jarige man eveneens uit Lemmer, raakte ernstig gewond.

Het ongeval roept bij sommigen kritische vragen op. Jongeren die al op hun zeventiende autorijden, is dat niet vragen om ongelukken?

Verstandig? Jazeker

Het – wellicht verrassende – antwoord: ja, dat is zeker verstandig. „Het experiment is in 2011 gestart omdat er in het buitenland goede resultaten mee werden behaald”, zegt woordvoerder Nathalie Dingeldein van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

„In Duitsland bijvoorbeeld, daar veroorzaken jongeren die tot hun achttiende begeleid auto hebben gereden minder ongevallen en ze maken bovendien minder overtredingen.”

Meeste risico tijdens eerste vijfduizend kilometer

In Nederland is het sinds dit voorjaar verankerd in de wet: jongeren kunnen vanaf 16 jaar theorie-examen doen en vanaf 16,5 mogen ze beginnen met de praktijklessen. Tot hun 18de jaar mogen ze alleen rijden met een coach. Het idee is dat ze zo een veilige rijervaring opdoen voordat ze in hun eentje de weg op gaan.

Jonge bestuurders zijn bovengemiddeld vaak bij ongelukken betrokken, zo blijkt uit allerlei onderzoeken. „De piek zit in de eerste 5000 kilometer die iemand rijdt”, meldt de Groningse verkeersdeskundige Cees Wildervanck. Dat is ook precies waarom het goed werkt om jonkies met een begeleider alvast te laten rijden, aldus Wildervanck. „Zo kijkt er die eerste risicovolle tijd tenminste iemand mee.”

Minimale leeftijd omhoog

Zou het niet beter zijn om iemand van 18 jaar of ouder eveneens het eerste jaar te laten begeleiden door een coach? Daar valt best iets voor te zeggen, aldus Wildervanck. „Er gaan wel eens stemmen op om de minimale leeftijd om auto te mogen rijden te verhogen tot 21 jaar. Maar als je dat roept is de wereld te klein.”

Begeleid autorijden vanaf 16,5 jaar is hartstikke populair, vertelt CBR-woordvoerder Dingeldein. Inmiddels hebben 259.674 17-jarigen hun rijbewijs gehaald. Van deze autorijdende jonkies komen er 8040 uit Friesland.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement