Jongetjes muurvast in klimrek en deurkruk, brandweer in actie

Twee vreemde beknellingen dit weekeinde. In Drachten draaide een jongen van tien zich klem op een klimrek; in Lauwersoog zat een jongen van acht vastgeklonken aan een deurkruk in zijn bovenarm.

In beide gevallen rukten brandweerlieden en medisch personeel uit. Bij de Drachtster jongen duurde het ongeveer een uur voordat er hulp kwam. 

Hij was volgens omstanders alleen aan het spelen op het plein van een basisschool aan de Handwerkerszijde toen een van zijn benen muurvast kwam te zitten. Met vereende krachten wisten zes brandweerlieden hem los te krijgen. Hij mankeerde niks. Om bij de komen van de schik mocht hij een tijdje in de brandweerauto zitten. 

De jongen van acht die vrijdag in Lauwersoog via een deurkruk in zijn bovenarm een half uur lang vastgeklonken zat aan een deur, is gisteren ontslagen uit het ziekenhuis. Hij was op zeilkamp. ,,We hadden bonte avond’’, vertelt directeur Elisah Kraster van zeilschool De Lauwer. ,,Hij had er heel veel zin in en rende over de gang. Plotseling zwaaide een deur open. Hij kreeg de kruk in zijn bovenarm en die wilde er niet meer uit.’’ 

Kraster benadrukt dat hij niet gespiest werd. ,,Het was een stompe kruk, hij ging niet dwars door zijn spieren heen.’’

De andere kinderen vermaakten zich op de bonte avond en kregen niets mee van het ongebruikelijke tafereel op de gang, volgens de directeur. Daar probeerden brandweerlieden en later ook leden van een Mobiel Medisch Team de jeugdige zeiler te bevrijden. Dat lukte na een half uur. De jongen was eerst wat paniekerig, maar herpakte zich en bleef verder rustig, volgens de brandweer. 

In ziekenhuis UMCG is de wond schoongemaakt en gehecht. Stafleden van de zeilschool zijn op bezoek geweest. ,,Hij vond het niet leuk dat hij de bonte avond en het admiraalzeilen gemist had. Hij zei dat hij volgend jaar terug komt en dan kapitein wil zijn.’’ 

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement