.

Jeugdhulpbestuurder: 'Het gaat blijkbaar beter als wij een stapje terug doen'

. FOTO ROOS KOOLE

Minder intensieve begeleiding doet veel probleemgezinnen goed, stelt Peter Dijkshoorn, bestuurder zorginhoudelijke zaken bij Accare, een van de grote spelers in Noord-Nederland bij specialistische jeugdhulp.

,,Eerst was er heel veel zorg dat het in gezinnen behoorlijk mis zou kunnen gaan tijdens de intelligente lockdown, maar wij krijgen die signalen niet’’, merkt Dijkshoorn op. ,,Misschien komt dat omdat we het gewoon niet zien, maar tegelijkertijd hoor ik juist vaak dat goed gaat.’’ Het aantal behandelingen is behoorlijk teruggeschroefd en veel contacten vinden plaats via beeldtelefoon.

,,We hebben de afgelopen tijd gemerkt dat er multi-probleemouders zijn die zonder, of met minder hulp beter functioneren’’, concludeert Dijkshoorn. die tevens kinder- en jeugdpsychiater is. Hij vermoedt dat dat komt doordat ze zich meer ontspannen voelen nu de contactfrequentie behoorlijk afgenomen is.

Extra druk

,,Die contacten geven toch altijd extra druk, worden ervaren als controle’’, vervolgt Dijkshoorn. ,,We moeten ons nu dus ook afvragen of we er in het verleden soms niet te veel bovenop hebben gezeten. Het gaat blijkbaar beter als we een stapje terugdoen. Kwetsbare jongeren zijn .redelijk normaal doorgegaan in alle domeinen: de jeugdbescherming, de jeugdopvoedhulp en de jeugdpsychiatrie.’’

Dijkshoorn spreekt van een verrassend nieuw inzicht. ,,Als de crisis een week had geduurd hadden we niks geleerd. Een geluk bij een ongeluk dus. Corona is niet alleen ellende, maar ook een zegen dus.’’

Tijd besparen

Behandelaars en gezinnen besparen nu tijd, omdat ze niet meer hoeven te reizen. Vaak blijft het contact beperkt tot beeldbellen. ,,Dat is dan niet een behandelactiviteit, maar gewoon een kwestie van belangstelling tonen. Menselijkheid in plaats van er meteen een strak programma op zetten.’’

Ook stelt de bestuurder vast dat kinderen die op school gedragsproblemen vertoonden, bij thuisonderwijs ineens veel beter functioneerden. ,,Maar dat geldt weer niet voor kinderen van wie de ouders niet in staat zijn om te helpen. Die zijn minder goed af.’’

Positiever

Na aanvankelijke scepsis over het instrument beeldbellen denken veel behandelaars nu volgens Dijkshoorn een stuk positiever. ,,Ze denken nu dat beeldbellen in de helft van de contacten volstaat.’’ Het betekent ook, aldus de bestuurder, dat geld bespaard kan worden of dat met dezelfde medewerkers meer gedaan kan worden en daardoor zal de wachtlijst, waar al zo lang sprake van is, korter worden.

Accare ziet het aantal aanmeldingen voor hulp afnemen, omdat mensen minder snel naar huisarts of wijkteam gaan. ,,Maar dat zegt natuurlijk niet alles over de problemen achter de voordeur’’, aldus de psychiater. Een indicatie van huisarts of wijkteam is nodig om in aanmerking te komen voor hulp.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct