Jeugdhulp in de knel door betalingsachterstanden

Gemeenten betalen aanbieders van jeugdhulp slecht, waardoor het water hen tot de lippen staat. Ongeveer 40 procent zit in de gevarenzone.

Instellingen durven hier niet mee naar buiten te komen, omdat ze bang zijn dat banken of gemeenten de geldkraan verder dichtdraaien.

De samenwerkende organisaties op het vlak van jeugdhulp hebben bij 144 hulpaanbieders gepolst of die nog wel aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. De uitslag is heftig: als de uitkomsten van het onderzoek landelijk worden doorgetrokken, lijden vier op de tien onder betalingsachterstanden van hun klant, de gemeenten.

De dreiging is zeer serieus, zo blijkt uit een brief van Jeugdzorg Nederland, GGZ Nederland, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en Vereniging Orthopedagogische BehandelCentra. ,,Er zijn inmiddels jeugdhulpaanbieders die in acute financiële nood verkeren. Vallen zij om, dan vallen er gaten in de jeugdhulp.”

De instellingen wijten een groot deel van de problemen aan de administratieve rompslomp. Ze hebben meer personeel moeten aannemen om contracten af te sluiten en achter het geld aan te zitten.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement