Je kunt er volgende week niet omheen in Leeuwarden: de stad verwelkomt 7000 nieuwe studenten

De Duitse eerstejaars studenten (vlnr) Sarah Schuenemann, Thanuesreka Sathieswaran en Sarah von Sachs proberen hun weg te vinden op het campusterrein van NHL Stenden in Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Niemand kan er volgende week omheen: Leeuwarden is een studentenstad. Zo’n 7000 eerstejaars, van wie 700 uit het buitenland, maken kennis met de stad.

Nog wat onwennig lopen ze rond op het terrein van hogeschool NHL Stenden. David Pham (20) en Khanh Ngyen (18) zijn amper 24 uur in Nederland en constateren: ,,Het is frisjes hier.’’ De thermometer wijst weliswaar 23 graden aan, maar dat is beduidend minder dan ze thuis in Vietnam gewend zijn.

Pham en Ngyen behoren tot de flinke groep Vietnamese studenten die zich hebben ingeschreven voor een studie in Leeuwarden. De hogeschool weet nog niet waarom de belangstelling uit het Zuidoost-Aziatische land zo groeit. De twee jongens, die allebei hotelmanagement willen studeren, hebben een simpele verklaring: Google.

,,Ik wil later in mijn eigen stad, Can Tho City, een restaurant beginnen’’, vertelt Pham in redelijk Engels. ,,Daarom zocht ik naar een goede opleiding in het buitenland. Via Google kwam ik terecht bij NHL Stenden. En nu ben ik hier.’’ Ngyen, uit Tra Vinh, belandde ook al surfend op de site van NHL Stenden. ,,Ik wil hotelmanager worden’’, zegt hij lachend. Ze zijn blij verrast dat ze in Leeuwarden enkele tientallen landgenoten treffen.

Voor beiden staat na de introductie volgende week eerst een cursus Engels op het programma. ,,Pas daarna kunnen we de studie volgen’’, weet Pham. Ze gaan de komende dagen de stad verkennen en op zoek naar spulletjes om hun kamer in de flats van StudentStay op te vrolijken. Studenten uit het buitenland krijgen gegarandeerd een plek bij StudentStay.

NHL Stenden gaat op dit moment uit van zo’n 550 nieuwe internationale studenten, met daarnaast nog eens zo’n 150 uitwisselingsstudenten uit Europese landen. De nieuwe internationals komen vooral uit Duitsland, Bulgarije, Hongarije en Roemenië, terwijl daarnaast ook het aantal Chinese studenten groeit.

De buitenlandse studenten hebben zich aangemeld voor met name studies als hotelmanagement, international en creative business, tourism en leasure management, zegt een woordvoerder.

Voor de veertiende keer LEIP

NHL Stenden, Van Hall Larenstein en Campus Fryslân van de Rijksuniversiteit Groningen verwelkomen volgende week in totaal zo’n zevenduizend nieuwe studenten in de stad, becijfert Karin van der Meij van Leeuwarden Studiestad. Onder de naam LEIP wordt voor de veertiende keer een introductieweek gehouden. Morgen gaat die van start met een inschrijving op het Wilhelminaplein, dat ’s avonds wordt omgetoverd tot buitenbioscoop. ,,Daar komen wel een paar duizend mensen op af’’, verwacht Van der Meij.

Zulke aantallen waren er in zijn tijd nog niet, blikt Jörg Wensel terug. Hij was in 1995 ,,één van de eerste vijf’’ Duitse studenten die de stap naar een Leeuwarder hogeschool waagden. Hij ging na zijn studie een half jaartje weg, maar woont nu al een kwart eeuw in Leeuwarden die een steeds betere reputatie krijgt bij buitenlandse studenten.

Als docent tourism management hoort hij geregeld waarom de stad het goed doet. Wensel: ,,Het is veilig en overzichtelijk. Ouders noemen Leeuwarden vaak een heel net en opgeruimd geheel. En dat is toch vaak wat ouders willen voor hun kinderen. De hogescholen zijn ook hele mooie scholen. Ik begrijp wel waarom studenten kiezen voor deze stad.’’

Lees ook: Studenten trekken in Markt058

Lees ook: Van de LC en Suksawat, voor alle nieuwe studerende Leeuwarders: de stadsgids voor studenten. Download 'm hier!

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland