Janke en Patrick uit Leeuwarden drie jaar na Valentijnsdate vandaag officieel een stel

Valentijnsdag, de ideale trouwdag? Voor drie stellen in Leeuwarden wel. Die treden vandaag, woensdag 14 februari 2018, in het huwelijk.

In Leeuwarden verschijnen Janke Zwaga (27) en Patrick Wanningen (30) vanmiddag op het Leeuwarder stadhuis voor een geregistreerd partnerschap. Toevallig?

,,Nadat we elkaar in de sportschool hebben ontmoeten, hadden we drie jaar geleden onze eerste date, op Valentijnsdag”, vertelt Janke Zwaga, werkzaam als zorgmanager. Hij is constructietekenaar. Janke vervolgt: ,,We hebben aan de gemeente gevraagd of het mogelijk was om juist vandaag, op Valentijnsdag, ons als paar te laten registreren. En dat kon gelukkig.”

Is het overal vandaag druk in de Friese trouwzalen?

Nou, niet overal. De ambtenaren van burgerlijke stand in Heerenveen en Súdwest-Fryslân hebben op deze vermeend romantische dag van de geheime liefde echter niks te doen. Geen trouwerij aldaar.

Verbazing

Hoewel, niks te doen? In Súdwest-Fryslân leggen wel twee stellen vandaag hun geregistreerd partnerschap vast. ,,Dat moet met deze datum, Valentijnsdag, te maken hebben”, zegt persvoorlichter Louis Westhof. En hij voegt er aan toe: ,,Dat niemand op deze dag trouwt, heeft ook mijn collega van burgerlijke stand hogelijk verbaasd.”

Hoe populair is Valentijnsdag als trouwdag?

Volgens voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek treden op Valentijnsdag meer mensen in het huwelijk dan op een doorsneedag in februari. In heel Nederland gaven vorig jaar, dinsdag de 14e februari, welgeteld 300 stellen elkaar het ja-woord. Dat is ruim twee keer zo veel als op een gemiddelde dinsdag in februari in 2017.

Valentijn en vrijdag, de ideale combi...

Valentijnsdag is volgens het CBS nog meer ik trek voor een trouwfeestje als het op een vrijdag valt. Vier jaar geleden viel Valentijnsdag op een vrijdag en op een qua cijfers mooie datum (14-2-14). Die dag trouwden in heel Nederland 678 paren, bijna vijf keer zo veel als op een gemiddelde vrijdag in februari dat jaar. In 2017 was de vrijdag (17-2-17) een concurrerende trouwdag voor de 14e en trouwden 278 stellen. Over het algemeen geven de meeste mensen de voorkeur aan een trouwdag in een warmere maand. De vrijdagen in de zomermaanden, buiten de zomervakanties, zijn altijd aantrekkelijk om te trouwen.

Valt er vandaag nog meer te feesten?

Zekers, en dat leert ons nog meer cijfers van het CBS: In 2018 zijn er ruim 16 duizend mensen die een huwelijksjubileum kunnen vieren op Valentijnsdag. Daarvan zijn er ruim 600 die 12,5 jaar, 25 jaar, 40 jaar, 50 jaar of 60 jaar getrouwd zijn.

Welke data zijn, behalve Valentijnsdag nog meer populair bij stelletjes?

In de top-10 van meeste huwelijkssluitingen in 2017 staan ook alleen maar vrijdagen. De mooie datum 7-7-17 springt eruit met bijna tweeduizend huwelijken, gevolgd door 1 en 8 september met elk bijna twaalfhonderd huwelijken. Andere relatief populaire data in 2017, ploos het CBS uit, waren maandag 17-7-17 (675 huwelijken) en zaterdag 1-7-17 (651 huwelijken).

17?

Ja. Het getal 17 was vorig jaar in trek. In elke maand van 2017 werden op de 17e meer huwelijken gesloten dan op de doorsneedag van die maand, met uitzondering van Tweede Paasdag 17 april. Ook de woensdag vóór Hemelvaart, 24 mei, was met 509 huwelijken (3 à 4 keer zoveel als op een normale woensdag in mei) een relatief populaire trouwdag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement