Jagers willen uur eerder beginnen met afschieten ganzen

Grauwe ganzen. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Jagers moeten jaarlijks 210.000 ganzen afschieten. Daar zien ze geen kans toe als ze niet al een uur voor zonsopgang mogen beginnen.

Frans Leeman, voorzitter van de Friese afdeling van de Koninklijke Jagers Vereniging (KJV), voelt zich in zijn hemd gezet. De jagers moeten de klus klaren maar krijgen volgens hem niet de nodige faciliteiten om dat te doen.

Twistpunt is het moment van de dag dat de jagers mogen beginnen. Ze willen een uur voor zonsopkomst aan de slag. Dat is het effectiefst, legt Leeman uit, want rond die tijd trekken de ganzen massaal van de slaapplaatsen in de natuurgebieden naar de grazige weiden. ,,Dan vliegen de ganzen laag en heb je de meeste kans ze te schieten. Een uur later wordt dat een stuk lastiger, want dan is 75 tot 80 procent al vertrokken.’’

Leeman heeft het gedeputeerde Johannes Kramer woensdag nog eens uitgelegd. Maar het kan niet, zegt die. De Natuurwet staat het niet toe. Om zich daar van te vergewissen, heeft Kramer advocatenbureau Trip onderzoek laten doen.