Grauwe ganzen. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Jagers blijven bezorgd over afschietplan ganzen

Grauwe ganzen. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

De bezorgdheid onder jagers over het afschieten van maximaal 10 procent van de ganzen blijft. Pijnpunt is of ze in het donker al het veld in mogen.

Jagersverenging Fryslân en gedeputeerde Johannes Kramer spraken deze week over de bezwaren van de jagers over het nieuwe beheerplan. ,,It wie in hartstikke goed petear, mar ús soargen bliuwe”, zegt woordvoerder Titus Sijmonsma van de jagersvereniging. ,,Op dizze manier kinne wy net oan ús opdracht foldwaan.”

Verminderen ganzenschade

De opdracht is het in het kort het verminderen van de ganzenschade in de provincie met 5 tot 10 procent. Dit betekent dat de jagers maximaal 210.000 ganzen moeten afschieten. Dat gaat nooit lukken, betoogt Sijmonsma, als ze niet een uur voor zonsopgang al het weiland in mogen. Op dat tijdstip zitten de ganzen nog massaal op hun overnachtingsplek.

Volgens de jagers is het juridisch absoluut mogelijk om zo vroeg al te gaan schieten, maar de provincie - die dit door Trip Advocaten heeft laten uitzoeken - beweert van niet. ,,Wy wolle net in fergunning ôfjaan dy’t basearre is op drijfzand ”, zegt gedeputeerde Kramer. In de toekomst is volgens Kramer ,,in iepening” die het schieten voor zonsopgang wel mogelijk maakt.

Vuile werk

Waar de Jagersvereniging Fryslân wel tevreden over is, is dat het aantal van 210.000 te schieten ganzen niet zo hard is als eerder gedacht. Als in november blijkt dat het gewenste percentage schadevermindering al is gehaald, dan hoeft er niet te worden doorgeschoten tot het aantal van 210.000 ganzen is bereikt. Er zijn jaarlijks zo’n 900.000 ganzen in Friesland. Daarvan werden er de laatste jaren gemiddeld 85.000 afgeschoten.

Een deel van de leden van de jagersvereniging heeft geen trek om mee te werken aan deze megaklus. Zij vinden dat ze het vieze werk moeten opknappen, dat is ontstaan na jarenlange besluiteloosheid op dit punt. ,,Dizze lûden hawwe wy ek krigen”, zegt Sijmonsma. ,,Ik snap dat in yndivueel lid dit seit, út frustraasje. Mar it is echt mar in lytse minderheid.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct