Jack Kooistra ontvangt Zilveren Anjer van Prinses Beatrix

Prinses Beatrix heeft woensdagochtend de Zilveren Anjers 2016 uitgereikt in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam.

Jack Kooistra uit Leeuwarden is beloond voor zijn werk als kroniekschrijver van de Tweede Wereldoorlog door oorlogsslachtoffers een gezicht te geven, maar ook voor zijn inzet oorlogsmisdadigers op te sporen.

Voordat prinses Beatrix de onderscheiding opspeldde sprak de directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Adriana Esmeijer, de laudatio uit.

,,Meneer Kooistra, wij prijzen u vandaag om uw zeer belangrijke en onovertroffen bijdrage aan de Nederlandse Oorlogsgeschiedschrijving. Dank voor uw tomeloze nieuwsgierigheid, uw onvermoeibare geestdrift, uw altijd aanwezige rechtvaardigheidsgevoel, uw grote moed en bovenal uw trouwe volharding. Door uw noeste arbeid zullen wij de slachtoffers nooit vergeten. Met groot ontzag onderscheiden wij u vandaag met een Zilveren Anjer."

Meer Anjers

Verder waren er Zilveren Anjers voor Eric Zwijnenberg. Voor zijn inspanningen voor het molenbehoud in ons land en in het bijzonder in Noord-Holland en Frans Peese Binkhorst en Lideke Peese Binkhorst - Hoffscholte krijgen de onderscheiding voor hun betekenis voor de hedendaagse Nederlandse beeldhouw- en penningkunst.

Over de Anjers

Het Prins Bernhard Cultuurfonds reikt al sinds 1950 jaarlijks de prijzen uit. Ze zijn bedoeld voor mensen die zich vrijwillig hebben ingezet voor de cultuur of de natuur in het Koninkrijk der Nederlanden. Tot zijn dood reikte prins Bernhard de onderscheidingen uit. Daarna nam prinses Beatrix deze taak over.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement