Jachtbouwers: 'Er zijn te veel beurzen'

Het belang van watersportbeurzen neemt de laatste jaren aanzienlijk af. Veel jachtbouwers vragen zich af of een boot op de beursvloer nog wel de moeite waard is.

Vorige maand vond de grootste overdekte botenbeurs in Europa plaats, Boot Düsseldorf, vrijdag begint Boot Holland en in maart gaat de Hiswa Amsterdam Boat Show los. Organisatoren zeggen onafhankelijk van elkaar dat de belangstelling voor de botenshows weer in de lift zit.

In cijfers laten de beurzen in Leeuwarden, Amsterdam en Düsseldorf al een jaar of tien een dalende lijn zien. Volgens de bouwers zijn er bovendien te veel beurzen. ,,Kopers stellen hun beslismoment uit'', stelt Wies Hokwerda van Jachtwerf De Boarnstream in Jirnsum. Bovendien is internet tegenwoordig een veel grotere bron van informatie voor potentiële kopers dan een paar jaar geleden.

De bouwers twijfelen daarom of ze nog wel groot uit moeten pakken op de beurzen. ,,Als je daar in vol ornaat aanwezig wilt zijn, ben je al snel 50.000 euro kwijt. Dat kan niet meer uit, als je je orderboek niet vol hebt als je na een week weer vertrekt”, zegt Mark Bakker van Aquanaut Yachting Holland over de show in Düsseldorf. ,, Wij twijfelen sterk aan de nut en noodzaak van beursdeelname en kijken dit jaar hoe we in de toekomst onze marketing gaan doen.''

Meer over de beurzen in het LC+-artikel ‘Schipperen met botenshows'.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement