Jaarlijkse Friese Indiëherdenking afgelast

FOTO LC

De jaarlijkse herdenking waarbij de 168 Friese militairen worden herdacht die tussen 1945 en 1962 omkwamen in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea, is dit jaar afgelast vanwege het coronavirus.

Dat laat Stichting Indië-Monument Friesland woensdag weten. De herdenking zou op 26 augustus plaatsvinden. De eerstvolgende herdenking is onder voorbehoud op 25 augustus 2021.

Het bestuur van de stichting schrijft dat het niet mogelijk is om zich aan drie van de voorgeschreven coronamaatregelen te houden. Het gaat om de volgende maatregelen; vergunningplichtige evenementen voor 1 september mogen niet doorgaan, aanwezigen moeten anderhalve meter afstand van elkaar bewaren, er mogen maximaal 100 personen aanwezig zijn bij bijeenkomsten.

Een klein gezelschap legt dit jaar op 26 augustus kransen bij het monument ‘De Deadenwacht’ in het Rengerspark in Leeuwarden. Hierbij zullen onder andere de voorzitter van stichting en de burgemeesters van Harlingen en Leeuwarden aanwezig zijn.

Het bestuur laat weten dat het een moeilijke beslissing was: ‘Maar wij meenden ons onvoorwaardelijk bij de besluiten van hogerhand te moeten neerleggen en vragen van u dit te eerbiedigen.’