Isabelle Diks met voorkeurstemmen in de Kamer

Wethouder Isabelle Diks van Leeuwarden gaat met voorkeurstemmen namens GroenLinks de Tweede Kamer in.

De nummer 19 op de lijst van GroenLinks verzamelde al 24.582 voorkeurstemmen, genoeg voor een zetel in de Tweede Kamer. De drempel om in de Kamer te komen ligt om en nabij de 17.200 stemmen.

Dat blijkt uit de regionale uitslagen die vrijdag bij de kiesraad zijn binnengekomen. Het getal 24.582 is gebaseerd op achttien van de twintig kiesdisctricten. Alleen van Utrecht en Bonaire is de uitslag nog niet binnen. Daarom kan het aantal stemmen voor Diks alleen nog maar stijgen.

De meeste stemmen haalde Diks in Zuid-Holland. De vier kiesdistrciten (Dordrecht, Den Haag, Leiden en Rotterdam) noteerden bij elkaar opgeteld 4806 stemmen. In Friesland werd door 4504 kiezers op Diks gestemd. In Noord-Brabant kreeg ze 1779 stemmen.

In Amsterdam kreeg Diks 4402 stemmen. Na lijsttrekker Jesse Klaver en runner-up Kathalijne Buitenweg kreeg Diks in Amsterdam de meeste GroenLinks-stemmen.

Diks, sinds 2008 wethouder in Leeuwarden, vindt het nog te vroeg om te juichen. Ze wil eerst de kiesdeler afwachten. ,,Ik hou nog even een slag om de arm.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Verkiezingen