Is het konijnenvirus al in Friesland?

Duizenden konijnen vielen al ten prooi aan het zeer dodelijke virus RHD2. Wat weten we ervan en is het al in Friesland? Vijf vragen.

Wat voor virus velt de konijnen?

De dieren worden getroffen door het virus RHD2, een mutatie van het al langer bestaande RHD. Sinds 2010 waarde het rond in Zuid-Europa, nu is het ook in Nederland opgedoken. Het virus verspreidt zich via direct contact tussen konijnen maar ook indirect door onder meer urine. De dieren kunnen bijvoorbeeld ook ziek worden als ze gras eten waar een besmet konijn op heeft geplast. Konijnen krijgen inwendige bloedingen en vallen vaak binnen een of twee dagen zomaar dood neer. Soms zijn er wel ziekteverschijnselen zoals sufheid en diarree.

Komt het virus voor in Friesland?

Officieel niet. Het virus komt pas voor als het bij de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht is vastgesteld. Daar houden ze de verspreiding van de ziekte bij door de konijnen te onderzoeken op acute weefselsterfte in de lever. Maar daar zijn nog geen Friese konijnen naar toegestuurd, laat woordvoerster Margriet Montizaan weten.

Betekent dat dat het virus hier niet voorkomt?

Nee. Dierenartsen zeggen dat ze het al wel zijn tegen gekomen. Dierenarts Erik Apperlo uit Oentsjerk, zelf ook konijnenfokker, denkt dat de ziekte op meerdere plekken in de provincie voorkomt. ,Er zijn her en der haarden waar konijnen massaal doodgaan.’’

Waarom is het dan nog niet aangetoond?

Volgens Montizaan van Universiteit Utrecht heeft dit vermoedelijk te maken met het kostenplaatje dat er aan vastzit. Een tam konijn laten onderzoeken kost 120 euro. Voor wilde dieren geldt dit niet, maar die moeten binnen 24 uur na het doodgaan opgestuurd zijn en ook dat is nog niet gebeurd.

Is er een mogelijkheid om verspreiding te voorkomen?

Eigenaren kunnen hun konijn laten vaccineren. Volgens dierenarts Apperlo gebeurt dit massaal. Twee avonden in de week is hij ermee bezig. Vooral sinds de bond Kleindier Liefhebbers Nederland begin deze maand vaccinatie verplicht stelde voor dieren op tentoonstellingen. Probleem is alleen dat het vaccin geïmporteerd moet worden uit Spanje en daardoor momenteel niet beschikbaar is.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement