Is er voldoende onderzoek gedaan naar misstanden bij aanbestedingen?

De Leeuwarder gemeenteraad is ontsteld over misstanden bij begraafplaatsen en fouten bij aanbestedingsprocedures, waarover twee vernietigende rapporten verschenen.

De gemeente Leeuwarden komt er slecht vanaf in twee uiterst kritische rapporten die twee weken geleden werden gepresenteerd. Bureau Berenschot deed onderzoek naar vermeende misstanden bij de begraafplaatsen en Ernst & Young naar onregelmatigheden bij aanbestedingen.

Een deel van de raad wil een vervolgonderzoek naar de aanbestedingen. Zo vraagt Gemeentebelangen Leeuwarden zich af of het onderzoek, waarbij 17.000 facturen en 32 dossiers werden bekeken, niet te beperkt is. D66 vindt dat er niet diepgraven te werk gegaan is. ,,Er was ons toegezegd dat er een diepgravend onderzoek zou komen. Maar er is vooral gekeken of de juiste vinkjes zijn aangekruisd”, aldus fractievoorzitter Hilde Tjeerdema.

Ernst & Young ontdekte veel fouten in de aanbestedingsprocedures. Het college beschouwt deze fouten als ‘onvolkomenheden’ die te gering zijn voor verder onderzoek. Een gedeeltelijke aanscherping van het traject van inkoop en aanbesteding is voldoende, vinden burgemeester en en wethouders.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement