Is Friesland na vandaag twee wereldrecords rijker?

Friesland is na vandaag mogelijk twee wereldrecords rijker. Gemikt wordt op de langste optocht van elektrische voertuigen. De langste parade van elektrische vaartuigen is een zekerheidje: dat werd nooit eerder geprobeerd.

Vandaag is het feestelijke slot van de Elfwegentocht: twee weken lang probeerden Friezen en andere landgenoten zich te verplaatsen ,,zonder een druppel benzine of diesel.’’

Elfwegentocht: fossielvrije parade over Wâldwei
Volg rechtstreeks

Bewustwording

Een groot deel van de Wâldwei wordt vandaag tot zes uur ‘s avonds afgesloten om de bonte parade fossielvrije voertuigen ruim baan te geven. Doel: bewustwording van het effect van het gebruik van fossiele brandstoffen. Én een wereldrecord.

Gat

Het huidige wereldrecord staat met 746 voertuigen op naam van de Rotary Club Eindhoven. Dat is geen officieel Guinness Book of Records-record trouwens. Tijdens de poging vorig jaar in Zuid-Nederland viel er een te groot gat tussen twee auto’s.

,,Tussen twee voertuigen mag niet teveel ruimte vallen’’ weet Hanneke van Ormondt van de Elfwegentocht-organisatie. Guinness-waarnemers zullen er morgen niet te zien zijn op het finishterrein bij het Leeuwarder WTC. ,,Dat zou ons acht- tot tienduizend euro kosten.’’

Weken of maanden

Nu levert de organisatie videobeelden aan, samen met lijsten met namen en kentekens van geregistreerde deelnemers. Het kan dan nog weken of zelfs maanden duren voor de Guinness Book of Records-organisatie in Londen heeft vastgesteld of er daadwerkelijk sprake is van een wereldrecord.

Voor de waterparade van elektrisch aangedreven vaartuigen is het eenvoudiger. Daarmee ondernam nog nooit iemand een heuse recordpoging. Na dit weekend is Friesland dus in elk geval één wereldrecord rijker: die van langste elektrische vaartuigenparade.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement