Een 30-jarige Leeuwarder, die als invalmeester werkte, mag vijf jaar lang niet met minderjarigen werken.

Aanleiding tot dit verbod zijn de ontuchtige handelingen die hij pleegde met drie zevenjarige leerlingen van obs De Vossenburcht in Leeuwarden. Verder legde de rechtbank hem een celstraf van 136 dagen op, waarvan 90 voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Ook moet hij een taakstraf uitvoeren van 120 uur.

De man was op 3 en 4 september van het vorig jaar bij groep vier ingevallen vanwege ziekte van de juf.

Hij wilde graag een populaire meester zijn, net als ‘Mees Kees’ van de gelijknamige boeken- en filmreeks, vertelde hij twee weken geleden tijdens de zitting aan rechter Kees Post.

Betast

Maar de kinderen bleken allerminst gecharmeerd van zijn zogenaamde losse stijl van lesgeven. Hij was een vieze meester, zo verklaarden de kinderen later aan hun juf. Terwijl hij op zijn hurken naast de meisjes zat, betastte hij hen tijdens het rekenen onder hun kleren.

Bij drie zevenjarigen zat de invalmeester meerdere malen met zijn koude, natte handen aan buik en borstjes. Een meisje kneep hij in een tepel.

Zelf verklaarde de Leeuwarder toen op de zitting dat hij met de meisjes had gestoeid. Per ongeluk was hij mogelijk met zijn handen onder hun kleren terechtgekomen.

Vertrouwen beschaamd

Volgens de rechtbank hebben er ontuchtige handelingen plaatsgevonden bij drie zevenjarigen. ,,Dat is kwalijk in een omgeving die voor kinderen veilig moet zijn’’, sprak rechter Post donderdagmiddag. ,,Hij heeft het vertrouwen op grove wijze beschaamd.’’

De man liet zich louter leiden door zijn eigen seksuele impuls, luidde de conclusie van de rechtbank.

In tegenstelling tot de officier van justitie volgde die de psycholoog in de bevinding dat de man verminderd toerekeningsvatbaar was. Zo heeft hij moeite de gevolgen van zijn handelen juist in te schatten en is zijn ontwikkeling enigszins vertraagd. Daarom valt de straf iets lager uit dan de eis van een half jaar voorwaardelijk en een werkstraf van 180 uur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Rechtbank
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct