Internationale demonstratie gele hesjes in Leeuwarden: 'We gaan door'

De Gele Hesjes demonstreerden zaterdag 2 maart in Leeuwarden.

De internationale demonstratie van de gele hesjes, zaterdagmiddag in Leeuwarden, is vreedzaam verlopen.

De ongeveer driehonderd demonstranten kwamen uit het hele land: Gorkum, Leiden, Eindhoven, Twente. Uit Limburg waren twee volle touringcars gekomen en verder was er een handjevol Belgen en Duitsers.

Ze scandeerden teksten als 'Wij zijn 't volk' en 'Rutte rot op' en droegen geel gespoten mattenkloppers en paraplu's bij zich. Een enkeling had zijn haar geel geverfd.

AOW en BTW

De gele hesjes, de protestbeweging die is overgewaaid uit Frankrijk, willen onder meer dat de AOW teruggaat naar 65 en dat de BTW wordt verlaagd.

Ze legden een route af van WTC Expo via de rondweg naar het Zaailand in het Leeuwarder centrum. Hier waren verschillende korte toespraken van deelnemers. Het credo was: we gaan door.

Tevreden over de opkomst

De organisatie, Gele Hesjes Friesland, was tevreden over de opkomst. ,,Wij zijn de stem van het volk, dan moet je je ook laten horen’’, aldus Aukje uit Drachten, die haar achternaam niet wil geven ,,omdat mijn werkgever niet weet dat ik hier aan mee doe’’.

Bij het begin van de tocht werd twee keer knalvuurwerk afgestoken, aldus een woordvoerder van de gemeente. ,,De politie heeft duidelijk gemaakt dat dit niet de bedoeling is.''

Politiemensen te fiets en te paard en handhavers begeleidden de demonstranten.

Lees ook: Zo begon de internationale demonstratie van de Gele Hesjes in Leeuwarden

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement