Integratie asieljongeren Drachten hapert

Het lijkt slecht gesteld met de alleenstaande minderjarige asielzoekers van het azc in Drachten. Ze gaan niet naar school en krijgen geen hulp bij het verwerken van trauma’s.

Smallingerland oordeelt in ‘Uitgangspunten minderhedenbeleid’ dat de leerplichtambtenaar van de gemeente en de trajectbegeleider ,,onvoldoende instrumenten hebben om daadwerkelijk iets voor de jongeren te betekenen’’.

Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (amv’s) van achttien jaar en ouder die de Nederlandse taal niet goed beheersen, moeten eerst hun inburgeringstraject afronden, schrijft de wet voor, voordat ze aan een mbo-vervolgopleiding kunnen beginnen. Het inburgeringstraject is geen fulltime-bezigheid. En daardoor is er onvoldoende dagbesteding voor de jongeren. Dit draagt eraan bij dat ze in een sociaal isolement komen, constateert de gemeente.

Bovendien: ,,De jongeren kampen vaak met trauma’s, slaap- en psychische problemen.’’ Op de azc-campus wordt echter geen begeleiding aangeboden om de jongeren te helpen bij het verwerken van hun trauma’s.

Wethouder Jos van der Horst spreekt over een ,,algemene constatering’’ en ,,een landelijk gegeven’’.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement