Instanties: 'Geen middel bleef onbeproefd bij Udo D.'

De instanties die betrokken waren bij de behandeling en begeleiding van Udo D. hebben alle middelen benut om de Leeuwarder op het rechte spoor te krijgen en te houden en zijn omgeving te beschermen. Verwijten vallen hen niet te maken, concluderen de inspecties Veiligheid en Justitie en Gezondheidszorg in hun rapport.

Op 19 oktober vorig jaar doodde Udo D. op de Oude Lune langs de Potmarge in Leeuwarden een 68-jarige vrouw, nadat hij eerder die dag al een Bulgaarse prostituee op de Weaze ernstig verwondde. In juni werd hij veroordeeld tot zes jaar cel en langdurige tbs.

De inspecties deden onderzoek naar de gang van zaken die aan die noodlottige oktoberdag vooraf ging. De casus ,,illustreert op pijnlijke wijze dat niet altijd voor elke individuele problematiek een sluitende oplossing binnen de mogelijkheden van het strafrecht en/of een zorgkader geboden kan worden’’, zo concluderen de inspecties. Voor slachtoffers en nabestaanden wordt dat een wrange constatering genoemd.

De gemeente Leeuwarden, de politie, het openbaar ministerie en GGZ Friesland (’de vierhoek’) hadden zelf om dit onderzoek gevraagd. Udo is vanaf de zomer van 2014 constant in beeld geweest bij de vierhoek. Alle beschikbare informatie is steeds uitgewisseld en geen middel is onbeproefd gebleven om de man te helpen en tegelijk de samenleving tegen hem te beschermen, menen de inspecties.

Geen andere keuze

Cruciaal was uiteindelijk de beslissing van GGZ Friesland om Udo van gedwongen opname te ontslaan. Daarover is in de vierhoek ,,stevig gediscussieerd’’, maar gezien de voorgeschiedenis en de wettelijke kaders had GGZ uiteindelijk geen andere keuze. Volgens de inspecties werden er goede afspraken gemaakt om Udo daarna op de huid te zitten en zijn die afspraken ook steeds nagekomen.

Download hier het volledige rapport (pdf-bestand)

Om 15:00 uur geven de betrokken instanties een persconferentie over het rapport. Lees terug via @LC_Live of bekijk de beelden via Live Video op de Facebook-pagina van de Leeuwarder Courant.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement