Infographic: Snel een baan in de bouw

Friese jongeren die nu kiezen voor een mbo-opleiding in de bouw zitten over een paar jaar gebakken. Aan ict'ers en sportleraren zal geen behoefte zijn.

Dit blijkt uit de website Kansopwerk.nl. SBB, de samenwerkingskoepel van beroepsonderwijs en bedrijfsleven, heeft per regio en per mbo-opleiding berekend hoe groot de baankansen zijn. De verschillen zijn groot.

De Friese bouw lijkt een gouden ticket naar een baan. Mbo'ers die het komend schooljaar met een bouwgerelateerde opleiding beginnen, hebben volgens het SBB bij het behalen van hun diploma een ,,goede kans'' op werk. Niveau en richting van de opleiding maken geen verschil. Ook elders in het land zijn de vooruitzichten goed.

Jongeren die zich willen nu laten scholen tot ict'er of sportleraar maken met een mbo-diploma echter nauwelijks kans op de arbeidsmarkt. Hun perspectieven zijn op zijn best ‘matig'. Dat geldt ook voor de laagstgeschoolden in zorg en welzijn. Om maar te zwijgen over pedicures en schoonheidsspecialistes.

Bij de meeste beroepsgroepen lopen de baankansen in Friesland sterk uiteen. Daarbij geldt: hoe hoger het niveau van de mbo-opleiding, hoe rooskleurige de toekomst.

Bekijk in de infographic hieronder welke MBO 4-opleidingen de meeste en welke de minste kans op een baan bieden.

De baankansen van alle MBO-opleidingen zijn terug te vinden op de site van de SBB.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement