Incontinentie net zo goed herenprobleem

Ongewild urineverlies is niet een exclusief vrouwenprobleem, werd donderdag duidelijk tijdens de publieksacademie van het MCL en de Leeuwarder Courant.

,,Dat is vaak het vooroordeel”, zei Anna Lucia Stel, uroloog in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). ,,Maar mannen kunnen er net zo goed mee te maken krijgen.” Eén op de tien mannen van boven de 40 heeft last van incontinentie. Bij vrouwen jonger dan 65 is dit één op de vier en bij vrouwen in verpleeghuizen zelfs 90 procent. Meer dan 60 procent van de vrouwen die het krijgt, verzwijgt het probleem.

De 150 belangstellenden die donderdagavond afkwamen op de publieksacademie, waren dan ook voor het merendeel vrouwelijk.

Incontinentie kan tal van oorzaken hebben, legde Stel uit. Van te veel of te weinig drinken, tot medicijngebruik of een blaasspier die zo is opgerekt dat hij ‘lui’ is geworden. Een blaas kan ook te snel geprikkeld raken. Dit kan een uroloog oplossen door de blaas te injecteren met botox. Later kwamen gynaecoloog Mariëlle Wuite en bekkenfysiotherapeut Attie Postma nog aan het woord. Eén van Postma’s lessen is: hou niet je buik in, dat is slecht voor bekkenbodemspieren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland