,,It portret fan Domela hong by myn pake yn’e keamer’’, vertelt Bernard van der Vliet (midden) aan Johan Frieswijk en Linda Palil. FOTO LC

Inbrengdag bij museum: Domela overnachtte als Airbnb'er in Drachten

,,It portret fan Domela hong by myn pake yn’e keamer’’, vertelt Bernard van der Vliet (midden) aan Johan Frieswijk en Linda Palil. FOTO LC

Domela hing bij Bernard van der Vliets pake in de kamer en lag bij Antje de Wildes oudoom in bed. Verhalen achter ‘ús ferlosser’ tijdens de inbrengdag in Museum Heerenveen.

,,Jim sille al wol it noadige ha’’, zegt Bernard van der Vliet uit Gersloot aarzelend, terwijl hij een aantal boeken uit zijn tas haalt. ,,Maar achter elk exemplaar zit een uniek verhaal’’, zegt Linda Palil bemoedigend. De directeur van Museum Heerenveen kijkt toe terwijl Van der Vliet achtereenvolgens tien uitgaven uitstalt op de tafel in het Kunstcafé van het museum.

Het is zaterdag en het Ferdinand Domela Nieuwenhuis (FDN) fonds houdt een inbrengdag in het museum voor iedereen die een voorwerp of een verhaal heeft over de socialistisch voorman. Die heeft tot dusver, behalve boeken en portretten, ook twee brieven van Domela opgeleverd, vertelt FDN-bestuurslid en sociaal-historicus Johan Frieswijk.

Honderd portretten

Op 18 november is het honderd jaar geleden dat Domela overleed en dan wil het Museum Heerenveen honderd portretten van ‘ús ferlosser’, zoals de Friese veenarbeiders hem noemden, tentoonstellen. Portretten in de breedste zin des woords, aldus Palil. Boeken, mokken, vaandels, het mag allemaal, ook na deze dag trouwens, tekent de museumdirecteur aan.

O ja, Van der Vliet heeft ook nog een portret. ,,It hong by myn pake yn ’e keamer.’’ Zijn pake Hein van der Vliet was ,,in belêzen man yn dy tiid’’, legt Van der Vliet uit. ,,Hy hie in hiele kast fol boeken.’’ Ook was hij amateur-archeoloog en als zodanig in 1939 vinder van een vuistbijl van een Neanderthaler. Maar dit terzijde, terug naar Domela.

Map vol knipsels

,,Dit is in foarbyld fan Domela as ‘volksopvoeder’’’, zegt Homme Wedman, bestuurslid van het FDN-fonds, sociaal-historicus en voormalig docent aan de Rijksuniversiteit Groningen. ,,Je sjogge hjir in stikje selsûntwikkeling dy’t Domela foarstie.’’

Dan komt Antje de Wilde uit Jubbega binnenlopen met een map vol knipsels. En het boek Vrijheid van Evert Zandstra over Domela. Schrijver Zandstra was een neef van haar moeder, vertelt De Wilde. Behalve spullen heeft ze ook nog iets te vertellen: ,,At Domela hjir wie, dan sliepte hy by Evert syn heit, Klaas Zandstra, oan de Noarderdwersfeart yn Drachten.’’

De Wilde neemt haar knipsels weer mee, het boek ook. Maar haar verhaal laat ze achter. De geschiedenis van Domela als negentiende-eeuwse Airbnb’er staat op de band.

Lees ook: Wat Domela nog steeds betekent voor zijn nazaten: 'Familie heb je en hou je'

Lees ook: In Skoatterwâld zijn de straten vernoemd naar socialisten maar de bewoners stemmen VVD

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Domela
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct