Jille Binne Westerhof (1950-2018)

In memoriam: Jille Binne Westerhof, numismaat met oog voor detail

Jille Binne Westerhof (1950-2018)

Jille Binne Westerhof (67) uit Burgwerd is uit de handel genomen, zo liet hij opte- kenen in zijn rouwadvertentie. De eigenzinnige, bourgondische, flamboyante numismaat met een grote liefde voor het Friese paard stierf op eigen verzoek op 8 maart.

Westerhof werd geboren in Woudsend waar zijn ouders een winkel in witgoed dreven. Zijn vader verzamelde alles wat los en vast zat: speldjes, sigarenbandjes en munten. Verzamelaars zijn gelukkige mensen, zei zijn vader en ook Johann von Goethe, volgens Westerhofs rouwadvertentie.

Na de MULO begon Westerhof te handelen in antieke goederen. Op zijn 23ste kocht hij voor honderdduizend gulden munten van antiquair en numismaat Jaap Schulman met wiens zoon hij vijftig jaar bevriend was.

Westerhof begon zijn nering aan de Nauwe Noorderhorne in Sneek waar de jonge Luuk van der Wal als stagiair kwam werken. Toen diens moeder in beeld kwam om het typewerk voor de catalogi te doen, bloeide de liefde tussen haar en Westerhof op. Ze trouwden eind jaren zeventig. Hun huwelijk hield twaalf jaar stand. Ook zijn tweede huwelijk eindigde voortijdig.

Immense bibliotheek

Ondertussen bouwde hij zijn kennis over Nederlandse munten en penningen tot 1840 op en dit leidde tot een immense bibliotheek met duizenden titels en een waardevolle muntencollectie. Hij werd een vooraanstaand lid van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Munt- en Penningkunde en het Association Internationale des Numismates Professionels. In 2008 werd hij onder meer voor zijn kunde geridderd in de Orde van Oranje-Nassau.

Hij was gefascineerd door de schoonheid en de geschiedenis van de oude munten. ,,Hij had een haarfijn oog voor detail’’, weet stiefzoon Luuk van der Wal. ,,Bovendien had hij een goede handelsgeest. Zo zag hij tijdens een veiling dat de aangeboden vergulde munten in werkelijkheid massief waren en hij pakte zijn kans.’’

Vastberaden, tot in de puntjes en met een zekere luchtigheid regelde hij zijn uitvaart

,,Ik heb nooit iemand bedonderd, maar ik lette wel eens beter op dan een ander’’, memoreerde dominee Liuwe Westra een anekdote van Westerhof tijdens de rouwdienst in de Doopsgezinde kerk in Sneek. Volgens Westra was Westerhof een gelovig man, al liep hij er niet mee te koop. Hij hield van de entourage, het sfeertje en de grote gebaren in de kerk, denkt Van der Wal.

Twee kanten

Net als zijn munten had Westerhof twee kanten. Er was de zakelijke, gelijkmatige, precieze kant met oog voor detail en etiquette. Daarnaast had hij een flamboyante kant waarbij hij zichzelf kon zijn met veel ruimte voor uiterlijk vertoon: glimmende knopen, gepoetste pakken, diamanten ringen en een gouden Rolex. ,,Hij zag er het liefst uit als een ruiter met een majestueus decorum’’, zegt Pieter van der Jagt met wie hij veertig jaar een warme vriendschap onderhield. ,,Het was een keurige heer in driedelig pak met vele kanten.’’ Hij genoot het goede, weet Van der Wal. ,,Jille nam het leven mee en daar hoorde een shagje en een borrel – of meer – bij.’’

Westerhof had het einde van zijn leven anders voorgesteld. Hij dacht te kunnen blijven leven van zijn AOW en het langzaam uitverkopen van zijn omvangrijke collectie. Het werd anders toen er een half jaar geleden slokdarmkanker werd vastgesteld. Hij koos er zelf voor met hulp van de arts de dreigende lijdensweg af te wenden.

Vastberaden, tot in de puntjes en met een zekere luchtigheid regelde hij zijn uitvaart.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct