Jaap Coerse 1929-2019

In memoriam: Jaap Coerse, een sociaaldemocraat van de oude stempel

Jaap Coerse 1929-2019

Hij was de man die voorkwam dat de sloopkogel het oude station van Aalsmeer met de grond gelijk maakte, omdat de burgemeester er een winkelcentrum wilde bouwen. Hij kwam in actie toen de kritische interviewer Clairy Polak van de buis moest. En hij was degene die in de strijd om het PvdA-lijsttrekkersschap bij de provinciale statenverkiezing een lans brak voor Hans Konst, die door leden als kleurloos was bestempeld.

Jaap Coerse was niet gelijk een man van de barricaden, maar als het moest, kwam de ras PvdA’er in actie. ,,Elke overwinning begint met strijd”, was zijn motto. De in Buitenpost woonachtige architect was raadslid voor die partij in Aalsmeer en zat in de stadsdeelraad Zuidoost in Amsterdam. Na zijn pensionering streken hij en zijn vrouw Dineke neer in Friesland en zetten zich ook hier tot op late leeftijd in voor de rode familie.

De PvdA-afdeling in Aalsmeer herinnert zich Coerse als ,,een kritisch, maar loyaal raadslid, een tikkeltje dwars, maar altijd solidair”, aldus Leni Paul. ,,Het voorbeeld van een sociaaldemocraat van de oude stempel. Gevraagd en ongevraagd gaf hij zijn mening indien hij onrecht bespeurde.”

Technisch beroep

Uit een uitgesproken socialistisch nest kwam hij niet, zegt zijn echtgenote. Een echte Amsterdamse familie, maar niet sterk geëngageerd. Jaap werd geboren in Bentveld, de kustplaats waar het gezin naar toe verkaste om moeders gezondheid. Uiteindelijk werd er terug verhuisd naar de hoofdstad waar hij opgroeide.

Vader Coerse was boekhouder en voorzag voor zijn tweede zoon een toekomst in het bankwezen. Maar Jaap had andere plannen: hij wilde een technisch beroep. Hij ging aan de slag bij machinefabriek Werkspoor, werd staalconstructeur en werkte bij de gist- en spiritusfabriek in Delft.

Ondertussen ontmoette hij zijn grote liefde in het Natuurvriendenhuis Banjaert in Wijk aan Zee. Daar zag hij de Amsterdamse Dineke van Gemert. ,,Ik was zes jaar ouder, maar het klikte gelijk”, vertelt ze met een glimlach.

Stedenbouw

In tijden van hoge woningnood ging het stel rap trouwen; de enige mogelijkheid om in aanmerking te komen voor een huis in Delft. Later werd er verhuisd naar Rotterdam en kreeg Jaap werk als betonconstructeur en ging aan de slag bij Unilever. Uiteindelijk belandde hij op de Academie van Bouwkunst in Amsterdam, een hogeschool voor architectuur en stedenbouw. ,,Dat was wat hij al die tijd voor ogen had.” Op zijn 37ste rondde hij de studie af en werd erkend architect.

In die professie was hij betrokken bij zogenoemde vakbondshuizen en premie-A-woningen in Aalsmeer. Het rijk gaf duizenden guldens premie om een koophuis voor veel mensen mogelijk te maken. In eerste instantie mochten deze huizen alleen aan leden van een vakbond worden verkocht. Zo kwam Coerses sociale instelling ook in zijn werk naar voren.

Stichting

Na zijn pensionering verhuisde het paar naar Friesland. Het was vooral het ruime appartement dat hen naar Buitenpost lokte. Coerse zette zich opnieuw in voor de sociale zaak als voorman van de Seniorenwerkgroep in Leeuwarden.

Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en ontving de Willem Dreespenning voor al zijn inzet. Het stel richtte de ideële stichting J.& D. Coerse op die het sociaal democratisch gedachtegoed van de Partij van de Arbeid in de afdeling Achtkarspelen moet bevorderen. Coerse werd 90 jaar.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct