Het vieren van het hoogste punt van bedieningscentrale It Swettehûs in Leeuwarden is ,,in nij hichtepunt foar sirkulêr Fryslân’’.

Brêgewippers hangen het liefst uit hun eigen brugwachtershuisje, jildklompke in de hand, iedere watersporter vriendelijk begroetend. Ze moesten hun vertrouwde stek tussen brugdekken en slagbomen de afgelopen jaren inruilen voor een bureau in een bedieningscentrale.

En dit jaar hebben ze weer aan uitzicht over het water en werken ze weer vertrouwd tussen de meerpalen. Langs het Van Harinxmakanaal in Leeuwarden, bij het Zelle Akwadukt, vierden de provincie Fryslân en Bouwgroep Dijkstra Draisma woensdag het bereiken van het hoogste punt van de bouw van It Swettehûs. Vanaf eind dit jaar worden 40 provinciale bruggen bediend vanuit ‘het circulaire icoon’ van Friesland.

Op jacht naar oud hout

Het is volgens gedeputeerde Avine Fokkens (VVD, watersport) ,,het nieuwe circulaire pareltje’’ in de provincie. Veertig procent van de gebruikte materialen krijgen in It Swettehûs een tweede leven. De fundering bestaat uit damwanden uit het Van Harinxmakanaal, het skelet van de centrale is opgebouwd met honderd meerpalen uit het kanaal - niet langer nodig bij Marsum en Deinum. De muren worden geïsoleerd met cellulose, isolatiemateriaal van gerecycled krantenpapier.

Niet minder dan 1300 balken van sloophout dragen de plafonds. ,,Wy moasten der it hiele lân foar troch’’, vertelt Biense Dijkstra, directeur van Bouwgroep Dijkstra Draisma. ,,Twaddehâns hout is rôversguod.’’ De bouwpionier zag hoe zijn medewerkers een week bezig waren om het kromme, onbewerkte sloophout om te toveren tot ,,prachtich guod.’’

,,En dan hiene we eins noch net genôch.’’ In It Swettehûs ligt 6,5 kilometer aan gebruikt hout. ,,We hiene eins 7,8 kilometer nêdich, mar mear is der gewoanwei net te finen.’’

loading

Klaar voor een tweede leven

Als Dijkstra het voor het zeggen had, hadden nog meer materialen een tweede leven gegeven. Hij liep echter tegen de grenzen van wetten en veiligheidsregels aan. Om het hele gebouw circulariteit uit te laten stralen, is het pand demontabel gebouwd. Oftewel: het pand kan als een bouwpakket uit elkaar worden gehaald.

Ook krijgt It Swettehûs een paspoort waarin alle verwerkte materialen vermeld staan. ,,It spul is no nij, mar op dizze wize klear foar in twadde libben’’, zegt Dijkstra. Mocht het pand ooit overbodig worden of naar de vlakte moeten, dan staan in het paspoort alle afmetingen en materiaalsoorten van de gebruikte elementen.

‘Dit gebouw gaat scoren’

De manier van bouwen maakt It Swettehûs ,,prijswinnend’’, zegt gedeputeerde Fokkens. ,,Dit gebouw gaat scoren.’’ ,,Hiel Nederlân sjocht nei ús en dit gebou’’, zegt Biense Dijkstra. ,,Wurkje mei spul dat noait yn ‘e prullebak komt is by tiden lestich om mei te wurkjen, mar it hat de takomst. En dy takomst stiet no hjir. It Swettehûs is it nije hichtepunt fan sirkulêr Fryslân.’’

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct