Urenlang hadden vooral jongeren in het bos van Oudemirdum een feestje. Toen een vuur werd ontstoken, greep de politie in en keerden aanwezigen zich tegen de agenten.

,,Ik heb school maar afgebeld vandaag, want ik was helemaal kapot’’, zegt een 14-jarige jongen uit Oudemirdum. Hij en een leeftijdsgenoot waren naar eigen zeggen dinsdag aanwezig bij het grote bosfeest, waar volgens de politie tussen de 150 en 200 mensen aanwezig waren. ,,Het was een geslaagd feestje’’, concludeert de jongen, die niet met zijn naam in de krant wil.

Zijn visie wordt niet door iedereen gedeeld. De burgemeester, de politie en Staatsbosbeheer zijn allemaal boos over wat zich heeft afgespeeld. Toen de politie ingreep, keerden tientallen aanwezigen zich tegen de agenten. Die werden bekogeld met takken en bierflessen. Een agent raakte volgens de politie lichtgewond en drie politieauto’s moesten worden afgevoerd met lekke banden en kapotte ruiten.  ,,Dat men zich op zo’n agressieve manier tegen de politie richt, is voor mij onacceptabel’’, reageerde politiechef Cor Reijenga .

loading

‘Vijverfeesten’ vroeger een begrip

Tot 2013 was de plek met Koninginnedag in gebruik voor ‘vijverfeesten’, zegt voorzitter Jappie Stegenga van Plaatselijk Belang. Omdat het bos daar niet ,,voor bedoeld’’ was en vanwege vernielingen en branden werd er sindsdien een groot feest georganiseerd in het dorp. ,,De jeugd kwam daar ook. Maar nu met corona is er niks.’’

Dit jaar ontstond het feest volgens de 14-jarige spontaan. ,,Omdat er nu geen feest in het dorp is, gingen mensen zelf maar wat organiseren. Het begon met een grapje: Koningsdag bij de vijver.’’ Bezoekers kwamen uit Oudemirdum en allerlei plaatsen eromheen.

Brandgevaar was voor burgemeester Veenstra de voornaamste reden om in te grijpen. Hij werd naar eigen zeggen om half negen door de politie op de hoogte gebracht. Volgens een woordvoerder van de politie gingen agenten te plaatse na een melding over het feest en het vuur rond kwart voor acht.

loading

‘Ik heb ook wat gegooid’

Volgens aanwezigen op het feest, was het vuur - op foto’s is te zien dat er behalve grote takken bierflesjes en -kratten op liggen - de katalysator. ,,Er was eerst niks aan de hand. We waren gezellig met elkaar. Het vuur was een half uurtje, drie kwartier aan en toen kwam de politie’’, zegt de veertienjarige.

,,De politie gebruikte wapenstokken en toen werd er met bierflesjes gegooid en met takken. Toen ik zelf op mijn enkel werd geslagen heb ik ook wat teruggegooid.’’ Uiteindelijk greep de Mobiele Eenheid in. De jongen vindt dat de politie niet had moeten komen. ,,De brandweer had gewoon zand op het vuur moeten gooien.’’

In totaal zijn twee minderjarigen, vijf mannen van 18 tot en met 36 jaar en een vrouw van 41 aangehouden, allemaal uit de gemeente De Fryske Marren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct