Wat is een artikel?

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Elke maand 3 LC+-artikelen lezen met je gratis account

Aan het begin van de maand wordt je tegoed weer aangevuld tot 3.

Ook onbeperkt LC+-artikelen lezen?

Dat kan! Met een (proef)abonnement kun je net als onze andere abonnees onbeperkt PLUS-artikelen lezen op onze site en in de app.

Je hebt jelimiet bereikt.  Verder lezen? Abonneren Je kunt nog [plusArticlesLeftCount]artikelen lezen deze maand

In Memoriam: Hessel, de kleurrijke 'graaf' van Joure

Twee portretten hingen naast elkaar in de woning van kunstenaar Hessel de Graaf. Een portret van zijn idool Ozzy Osbourne (voor zijn solocarrière leadzanger van de heavymetalband Black Sabbath) en een zelfportret van Hessel.

Allebei met lang haar, allebei met een rond zonnebrilletje. Omdat Osbourne zich de ‘Prince of Darkness’ noemde, noemde Hessel zichzelf de ‘Count of Darkness’, verwijzend naar zijn achternaam De Graaf.

Als de markante Jouster iets niet was, was het donker. In zijn schilderijen, in zijn foto’s zocht hij de kleur en het licht. Zijn buurvrouw vond ‘Koning van de Kleuren’ veel beter bij hem passen, vertelde ze zijn zoon Erik, vlak na het plotselinge overlijden van haar bekende plaatsgenoot. Een hartstilstand werd hem vermoedelijk fataal toen hij thuis op de bank zat.

Drie weken daarvoor had de eigengereide en rebelse Jouster zijn 71ste verjaardag gevierd. Niets wees erop dat dat zijn laatste zou zijn, vertellen zijn enige zoon Erik en schoondochter Ayla Bouma. Of het moest zijn dat hij de laatste weken ineens de softere muziek van Osbourne plaatste op zijn Facebookpagina met nummers als Dreamer en See you on the other side.

In Joure was Hessel vooral bekend van de Facebookpagina ‘Ik bin in Jouster omdat’ waar hij talloze foto’s plaatste en afbeeldingen van zijn schilderijen. ,,Je zag hem altijd met een camera op zijn borst’’, valt op die pagina te lezen. Zijn roem begon al eerder als uitsmijter van de vroegere disco Old Inn en café RoundaBout. Hij werkte jaren voor de Jouster drukkerij en daarna als opzichter bij Empatec. Ook daarvan kennen veel Jousters hem. Hessel fietste door Joure om te controleren hoe het werk verliep.

,,Een ideale baan voor hem. Werken was niet zijn ding’’, vertelt Erik. Zijn vader was een levensgenieter en was het liefst druk met zijn hobby’s: motor rijden, muziek maken, tuinieren en zijn exotische vogels. Zijn gehandicapte neushoornvogel mocht ‘s winters in huis verblijven.

Van jongs af aan was hij rebels, weet Erik. In Joure was hij een van de eersten met lang haar, waardoor hij sommige gelegenheden niet in mocht. Later verfde hij zijn haar zwart en deed gerust een overhemd met roesjes en wijde mouwen aan als was hij een piraat. Tot zijn 35ste bleef hij vrijgezel. Toen ontmoette hij de moeder van Erik, die al twee kinderen had. Twintig jaar hadden ze een relatie. Al die tijd kwam zijn vader niet in de kroeg.

Na het beëindigen van deze relatie begon volgens sommigen ,,Hessels tweede jeugd”. Hij genoot weer volop van het vrijgezellenbestaan en toerde met zijn 45-kilometerauto door Joure. ,,Zin om zijn rijbewijs te halen, had hij niet. Een motorrijbewijs vond hij genoeg.’’

Wat weinig mensen wisten, was dat de kunstenaar spontaan zijn werk aanbood. Als hij bijvoorbeeld las dat iemand zijn huisdier had verloren, dan legde hij dat dier op doek vast en bracht het bij de eigenaar. Op het Jouster skûtsje De Waaksdom schilderde hij de Jouster Toer op het luik met een herinnering aan een van zijn vrienden, Rients Huisman, die vorig jaar overleed en bekend stond als De Wiets.

Maar zijn meest geliefde object voor foto’s en schilderijen was de Jouster Toer. Die fotografeerde hij op allerlei manieren, zoals spiegelend in een waterplas. Als hij opstond, was het eerste was hij zag zijn eigen schilderij van deze toer. ,,Hij had het altijd over vroeger. Hij hield van de sfeer van toen. Toen Joure nog een echt dorp was.’’

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement