In 2020 verdwenen er in Friesland 59 winkels (bekijk hier hoeveel dat er waren in jouw gemeente)

Winkelend publiek in Leeuwarden. FOTO ANTON KAPPERS

In 2020 nam het aantal fysieke winkelvestigingen in Friesland met 59 af. Volgens cijfers van het CBS waren er op 1 januari van dit jaar in Nederland bijna 900 (fysieke) winkels minder dan een jaar geleden. Die afname was verwacht. Een duidelijke invloed van de coronacrisis is nog niet te zien.

Er waren begin dit jaar 85,5 duizend fysieke winkelvestigingen in Nederland. De daling ten opzichte van 2020 ligt in lijn met de gemiddelde daling sinds 2010. Vooral winkels die schrijfwaren en lectuur (boeken, tijdschriften) verkopen, verdwenen vorig jaar (5 procent daling). Het aantal winkels in computers en software nam het hardst toe (2,5 procent).

In bijna alle Friese gemeenten daalde het aantal winkels. In Achtkarspelen (van 171 naar 158, een afname van 13) en Opsterland (van 152 naar 142, afname van 10) ging dat het hardst. Positieve uitschieter was Terschelling, met een toename van het aantal winkels van 66 naar 72 (+6). Daarnaast was er per saldo ook in Leeuwarden (+1), Smallingerland (+1) en Noardeast-Fryslân (+1) en op Ameland (+2) een positieve balans.

Het CBS berekende ook de winkeldichtheid - het aantal winkels per duizend inwoners - per gemeente. Dat gaf een vertekend beeld, want zoals wel vaker met dit soort analyses scoren de Waddeneilanden bijzonder hoog. De winkeldichtheid op Vlieland lag met 19 procent het hoogst, gevolgd door Terschelling (14,7 winkels), Schiermonnikoog (13,7), Ameland (13,2) en Texel (13).

Op het vasteland had de Zeeuwse gemeente Sluis met 12,6 winkels per duizend inwoners de hoogste winkeldichtheid. In Friesland lagen die aantallen veel lager en sprong er op het vasteland geen enkele gemeente echt uit. Súdwest-Fryslân telde 6,3 winkels en Harlingen 5,9 per duizend inwoners.

In de meeste gemeenten daalde de winkeldichtheid vorig jaar, concludeerde het CBS. Dat geldt ook voor Friesland. Alleen in Leeuwarden, Smallingerland, Noardeast-Fryslân en de eilanden Vlieland, Terschelling en Ameland is een positieve balans waargenomen. In Achtkarspelen en Opsterland was de sterkste daling.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Winkels
Aanrader van de redactie