In 2020 moeten kinderen rookvrij opgroeien in Leeuwarden

Leeuwarden wil dat vanaf januari 2020 elk kind in de gemeente rookvrij kan opgroeien. Voor medewerkers, vrijwilligers, leden en bezoekers van vijftien organisaties en instellingen moet niet-roken op eigen terreinen en gebouwen de norm worden.

Cambuur committeert zich aan uitbannen van roken

Het is de bedoeling dat de organisaties donderdagnamiddag op ‘Wereld-niet roken-dag’ hiertoe een convenant ondertekenen. De samenwerkende organisaties committeren zich aan het uitbannen van roken.

Opvallende partner is betaald voetbal organisatie Cambuur. Wat de deelname aan het convenant precies inhoudt voor de profclub wordt later vanmiddag duidelijk. Tot nu toe was een rookverbod in het stadion geen item voor de profclub.

Arbeidsvoorwaarden

De gemeente Leeuwarden heeft in de arbeidsvoorwaarden vastgelegd te zullen werken aan het rookvrij maken van al haar locaties. In Leeuwarden rookt volgens de meest actuele cijfers 26 procent van de inwoners tussen de 19 en 64 jaar. Dat percentage ligt 2 procent hoger dan in heel Friesland. Van de kinderen van twaalf jaar en ouder rookt 6 procent dagelijks.

De rookvrije generatie is bedacht door KWF Kankerbestrijding, het Longfonds en de Hartstichting. Het staat voor een generatie kinderen die opgroeit zonder de schadelijke gevolgen van roken en meeroken en die vrij is van de verleiding te gaan roken. Staatssecretaris Paul Blokhuis kondigde eerder vandaag aan het roken op terrassen te willen verbieden.

Scholen, amateursport en zorg solidair

De meeste andere partners maakten al eerder bekend te werken aan een rookvrije omgeving. Scholenkoepels voor primair, voortgezet en MBO-onderwijs, BV Sport, De Friesland Zorgverzekeraar, GGD Fryslân, Jeugdhulp Friesland, de kinderopvangorganisaties Kidsfirst COP en Kinderopvang Friesland, ziekenhuis MCL, Verslavingszorg Noord Nederland en de Veiligheidsregio Fryslân tonen zich solidair.

Waarschijnlijk conformeert Campus Fryslân van de rijksuniversiteit Groningen zich eveneens aan de afspraken. De hogescholen NHL/Stenden en Van Hall Larenstein zijn gevraagd ook mee te doen, maar ontbreken op de lijst met samenwerkingspartners. Scholen zijn volgens de Tabakswet verplicht om vanaf 2020 rookvrije schoolpleinen te hebben. Op dit moment heeft landelijk al bijna 80 procent een rookvrij schoolplein, zo valt te lezen in een gemeentelijke memo.

Er zijn meer ontwikkelingen om het roken in de openbare ruimte uit te bannen. Vanaf 1 juli geldt er een rookverbod bij zeker vier amateurvoetbalverenigingen in de gemeente Leeuwarden. GGZ Friesland, niet voorkomend op de lijst, wil per 1 januari 2019 een rookvrije organisatie voor personeel en patiënten zijn. Al langer probeert Ureterp het eerste rookvrije dorp van Nederland te worden.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement