Iets meer overvallen in het Noorden, Friesland de laatste jaren stabiel

FOTO ANTON KAPPERS

Na een jarenlange daling lijkt het aantal overvallen in Noord-Nederland weer te stijgen. ,,Er is sprake van een lichte toename, maar het is nog te vroeg om daar conclusies aan te verbinden'', zegt William Oord, operationeel specialist van de districtsrecherche van de politie Noord-Nederland.

,,Die stijging wordt mogelijk veroorzaakt wordt door een criminele groep jongeren die deze zomer actief was in de stad Groningen”, zegt Oord. ,,Ze hadden het vooral voorzien op horecagelegenheden en snackbars. De verdachten zijn overigens gepakt.”

Volgens de definitie van de politie gaat het bij overvallen om (gewapende) berovingen van winkels, tankstations en horecabedrijven. Maar ook om berovingen van taxichauffeurs en maaltijdbezorgers en om woningovervallen. Uit cijfers van de politie blijkt dat in 2012 in Drenthe, Friesland en Groningen meer dan 100 overvallen werden gepleegd. De laatste jaren is dat fors gedaald naar 44 in 2017. Vorig jaar zijn 51 overvallen gepleegd. Meer dus dan het jaar ervoor, maar veel minder dan zes jaar geleden.

Oord: ,,Een jaar of zeven, acht geleden waren er zo veel overvallen dat bij de politie een landelijke coördinator is gekomen. De strafmaat voor overvallers is hoger geworden. Ook is heel gericht aan preventie gedaan in samenwerking met winkelketens, banken en andere bedrijven.” Die aanpak heeft volgens Oord geleid tot een enorme daling van de overvalcijfers.

Friesland stabiel

Na een piekjaar in 2013 met 36 overvallen, is het aantal in Friesland stevig gedaald. De laatste jaren schommelt het rond de 15 per jaar. In Leeuwarden, de provinciehoofdstad, liggen de aantallen logischerwijs het hoogst. Op de Waddeneilanden zijn sinds 2012 geen overvallen gepleegd.

Landelijke stijging: maaltijdbezorgers steeds vaker slachtoffer overval

Het aantal overvallen in Nederland is in het eerste half jaar met 18 procent gestegen. In de eerste zes maanden van dit jaar werden ruim honderd overvallen meer gepleegd dan in dezelfde periode in 2018. Met name maaltijdbezorgers zijn steeds vaker slachtoffer. ,,In het Noorden gaat het om een hele lichte stijging”, benadrukt Oord. ,,Landelijk is het een ander verhaal.”

Ook als het gaat om het oplossingspercentage scoort het Noorden hoger dan het landelijk gemiddelde van 50 procent. ,,Wij komen meestal uit op 60 tot 70 procent. Dat betekent dat de pakkans voor overvallers in Noord-Nederland vrij hoog is.” Het oplossen van overvallen heeft een hoge prioriteit bij de politie. ,,We zien het als een high impact crime en zetten er altijd fors op in.”

De politie krijgt steeds meer mogelijkheden om daders op te sporen. ,,Alles wat we kunnen doen om overvallers te pakken, doen we. De politie maakt gebruik van camerabeelden, we doen buurtonderzoek, vragen telefoongegevens op en verspreiden zo nodig ook signalementen van overvallers en doen getuigenoproepen.”

Snel beelden

Tips via meld misdaad anoniem zijn vaak ook waardevol in onderzoeken naar overvallen. ,,Informatie van tipgevers in combinatie met andere opsporingsmiddelen kunnen voor een doorbraak in een onderzoek zorgen. Wat ons ook erg helpt, is het platform Camera in Beeld. Burgers en ondernemers met bewakingscamera’s kunnen ons laten weten welk systeem ze gebruiken. Zo kunnen we na een overval snel aan goede beelden komen.”

Volgens Oord heeft een overval vaak veel impact op de slachtoffers. Hij vindt dat ze goed opgevangen moeten worden. ,,Soms wordt door overvallers een vuurwapen gebruikt. Het komt ook voor dat slachtoffers worden vastgebonden en opgesloten en letsel wordt toegebracht. Er is bij overvallen altijd sprake van een geschokte rechtsorde. Vooral in kleinere dorpen, waar weinig criminaliteit is, komt een gewapende overval binnen de gemeenschap heel hard aan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland