'Iepenloftspullen verenigt u'

De iepenloftspullen in Friesland zijn te veel op zichzelf gericht. Als ze zich organiseren, hebben ze meer in de melk te brokkelen.

Dat is de overtuiging van Marjan Poutsma, die in 2013 uitgebreid onderzoek deed naar de Friese iepenloftspullen voor haar studie kunst en kunsteducatie.

Haar onderzoek toonde aan hoe omvangrijk het verschijnsel is: dat jaar waren er opgeteld 66.500 bezoekers voor de openluchtvoorstellingen. Ter vergelijking meldde ze dat Oerol er 50.000 trok.

,,Maar de iepenloftspullen zijn erg op zichzelf gericht’’, vindt Poutsma. ,,Voor veel gezelschappen is het ieder voor zich. Zoiets als Jorwert is heel erg bekend, maar er zijn heel veel kleinere gezelschappen, die lokaal gericht zijn. Ze hebben niet door dat ze met elkaar een belangrijke bijdrage leveren aan de gemeenschapszin en de kennis en ontwikkeling van het Friese taalgebied. Het komt van de mensen zelf en het uit zich in theaterteksten, bewerkingen, gedichten en liederen. Voor de Friese taal is het een ongelooflijke impuls. Als ze zich verenigen, kunnen ze zich sterker laten zien.’’

De provincie Fryslân steekt jaarlijks 45.000 euro in de iepenloftspullen, ten hoogste 5000 euro per productie. Een goede zaak, stelt Poutsma, maar het zou even zinvol zijn als de provincie een fotograaf in dienst zou nemen om alle zomerse theaterproducties professioneel vast te leggen, wat mogelijk in een jaarboek uit zou kunnen monden.

,,Professionele fotografie is belangrijk, er moet verslaglegging zijn van hoe het is geweest. De foto’s zijn nu vaak scènes uit de kleedkamer en de gezelligheid, maar om de uitvoering, die vaak bij avond is, goed te laten zien, is meer nodig’’, stelt Poutsma.

Dossier 10 jaar Gouden Gurbes

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement