Idee voor golfbaan bij nieuwe coalitie Schiermonnikoog

Een golfbaan met negen holes is een van de ideeën van de nieuwe coalitie op Schiermonnikoog om het toerisme op peil te houden.

Samen met Natuurmonumenten wil de coalitie kijken naar nieuwe recreatieve mogelijkheden, zoals een 9-holes golfbaan en een mountainbikeroute in de natuurgebieden rond het dorp. Het eiland is voor een groot deel afhankelijk van het toerisme en het doel is om minimaal de huidige 300.000 bezoekers vast te houden.

Dit staat in het startdocument van de coalitie, dat de gemeenteraad gisteravond besprak. Ook was gisteravond de benoeming van de nieuwe wethouders: Johan Hagen van Samen voor Schiermonnikoog en Erik Gerbrands van Schiermonnikoogs Belang.

Natuurmonumenten niet enthousiast

Meer dan een idee is de golfbaan overigens nog niet, zegt Hagen. ,,Geopperd is om te onderzoeken of het eventueel mogelijk zou kunnen zijn.’’ Natuurmonumenten is in een eerste reactie niet enthousiast. ,,Natuurlijk is de toeristische toekomst van het eiland belangrijk, maar juist de rust en ruimte maken het uniek’’, aldus een woordvoerster. Volgens Natuurmonumenten laat het huidige beheer- en inrichtingsplan het idee ook niet toe.

Wat betreft toerisme wil de coalitie inzetten op seizoensverbreding, omdat het eiland in het hoogseizoen al aan de capaciteit zit. Om ook buiten de zomer bezoekers te trekken, zijn evenementen voor bepaalde doelgroepen van belang. De November Wandelmaand en het Internationaal Kamermuziekfestival gelden als voorbeelden.

Meer eilandpromotie

Bij de promotie van het eiland wil de coalitie meer gebruik maken van de status van het eiland als Nationaal Park en de ligging in het Werelderfgoed Waddenzee. Ook kunnen de mogelijkheden aan de wadkant beter benut worden, bijvoorbeeld door de exploitatie van het restaurant bij de jachthaven meer de ruimte te geven.

Op het vlak van duurzaamheid wil Schiermonnikoog aansluiten bij een project van het rijk met twintig voorbeeldgemeenten. Elektrisch vervoer wordt gestimuleerd en bij de nieuwe aanbesteding van de veerconcessie moet ingezet worden op milieuvriendelijke veerboten.

Nog minder auto's

Verder moeten eilanders er nog meer bewust van worden gemaakt dat Schiermonnikoog een autoluw eiland is. Er komt een onderzoek naar hoe het centrum meer autovrij kan worden gemaakt. Mogelijk komt er een proef in het hoogseizoen waarbij het centrum een aantal uren per dag niet toegankelijk is voor auto’s. Bij het verlenen van auto-ontheffingen voor niet-eilanders wordt een barrière ingebouwd, vooral voor mensen die de auto niet echt nodig hebben.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement