ITGWO moet echt kleiner en stiller, maar nu nog niet

Festival Into the Great Wide Open op Vlieland.

De toon van festival Into the Great Wide Open op Vlieland is gezet: 3000 mensen minder en geen versterkte muziek buiten na middernacht.

De fractie van Algemeen Belang Vlieland (ABV) probeerde dit maandagavond via een motie te regelen, maar hiervoor kreeg de oppositiepartij geen steun van GroenWit en Nieuw Liberaal Vlieland. Wel spraken alle partijen zich ervoor uit na het festival ITGWO komende zomer het verloop goed te evalueren.

Voor de editie van 2019 zal de organisatie zich moeten houden aan nieuwe voorwaarden die de gemeente gaat opleggen.

Roerige winter

De motie komt na een roerige winter op het eiland rondom ITGWO. Bij een bijeenkomst luchtten toen tientallen Vlielanders hun hart: het muziekfestival is te druk, te duur, de muziek te luid en het moment aan het einde van het hoogseizoen ongelukkig. Op sociale media voerden Vlielanders vurige debatten.

ABV poogde die gevoelens te vertalen in nieuwe regels voor de editie deze zomer. Niet 7000 toegangskaarten, maar 4000 en geen versterkt geluid in de buitenlucht na middernacht. Maar tijdens het spel de regels veranderen, dat gaat niet, vonden de coalitiepartijen. ,,Het zou zelfs lijken op onbehoorlijk bestuur”, aldus burgemeester Tineke Schokker.

Toch kan ABV al wel op steun rekenen van GroenWit. Uit vragen van de fractie aan het college eerder deze maand blijkt dat de coalitiepartij terug wil naar de kleinschaligheid van tien jaar terug (4000 bezoekers) en strakkere normering van het geluid. In het coalitieakkoord staat dat klein(!)schalige festivals in voor- en naseizoen gestimuleerd moeten worden. Maar maandagavond was de tijd daar blijkbaar nog niet rijp voor.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
ITGWO