ISPA-congres lokt 500 theaterprofs naar Friesland

Zo’n 300 theaterprofessionals uit 42 landen komen deze week samen op het ISPA-congres in Leeuwarden, wegens 2018. Woensdag reizen ze naar Terschelling.

Het congres van de ISPA (International Society of the Performing Arts) wordt twee keer per jaar gehouden: een ‘wintercongres’ in New York en een elders ter wereld. Voor het zomercongres van dit jaar viel de keuze op Leeuwarden, dit jaar Culturele Hoofdstad tenslotte. Voormalig LF2018-directeur Lieven Bertels, ook oud-bestuurslid van de ISPA, had er mee de hand in.

Van het gebaande pad

Het thema van dit congres is ‘Off the beaten track‘, van het gebaande pad. ,,Dit thema omvat ook het concept van ‘de ander’, het belang van inclusiviteit en creatief gebruik van locaties”, aldus ISPA-directeur David Baile in het programmaboekje.

Dat laatste komt aan de orde in het bezoek dat de congresgangers woensdag brengen aan Terschelling, waar de voorbereidingen voor locatietheaterfestival Oerol in volle gang zijn.

Fun hour

Verdere onderwerpen op het congres zijn duurzaamheid, uitwisseling en de uitdaging van theatermakers om een rol te spelen in de integratie van vluchtelingen en andere migranten. Er is bovendien een ‘optional fun hour’, te besteden aan yoga, een boottochtje of een cursusje Fries.

Het congres is dinsdag officieel begonnen en duurt tot en met vrijdag. Congresgangers die dat willen kunnen dan de boot nemen naar Oerol dat die dag begint.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement