IJsselmeerpeil gaat schommelen: 12 miljoen euro voor jachthavens

Het waterpeil in het IJsselmeer gaat schommelen. Vandaag tekent minister Cora van Nieuwenhuizen het nieuwe Peilbesluit.

Uit het Deltafonds stelt zij 12,1 miljoen euro beschikbaar. Met dat geld moet de toegang van jachthavens bevaarbaar blijven.

Van Nieuwenhoven tekent het nieuwe Peilbesluit op een historische dag. Vandaag is het precies honderd jaar geleden dat de Zuiderzeewet werd aangenomen. Die wet regelde de afsluiting van de Zuiderzee en de drooglegging van de polders.

Het IJsselmeer kent sinds jaar en dag een vast streefpeil van 20 centimeter onder NAP. Vanaf 2019 gaat de waterstand fluctueren. Het peil wordt in het voorjaar 10 centimeter hoger en aan het einde van de zomer 10 centimeter lager. Zo is er in droge tijden altijd voldoende zoet water beschikbaar.

De Zuiderzeewet temde een eeuw geleden de golven
Lees verder

In de winter blijft alles bij het oude. Dan is het streefpeil 40 centimeter onder NAP.

De minister noemt het IJsselmeer ,,een onmisbare waterbron voor bijna een derde van Nederland’’. Het nieuwe Peilbesluit vervangt het oude uit 1992. Het hogere zomerpeil zorgt ervoor dat er voldoende zoet water beschikbaar is in droge tijden. ,,Extreem weer wordt eerder regel dan uitzondering.’’

De waterstand wordt geregeld via de pompen en spuisluizen in de Afsluitdijk.

Met de 12,1 miljoen euro uit het Deltafonds worden onder meer de toegangsgeulen naar jachthavens aan het IJsselmeer verdiept. Recreatieondernemers zijn bang dat grote jachten anders blijven steken.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement