IJshockeyhal Heerenveen per direct dicht: veiligheid in geding

De ijshockeyhal in Heerenveen moet op last van de gemeente per direct dicht. De veiligheid is niet langer gewaarborgd. ,,We kunnen niet met zekerheid zeggen dat de constructie nog veilig is'', zegt burgemeester Tjeerd van der Zwan.

Het is volgens de gemeente onzeker of de muren nog stabiel genoeg zijn. Bij een krachtige wind beweegt de hal licht op en neer. Het is niet zeker of het dat nog kan hebben. Nader onderzoek moet dat uitwijzen.

Hoe lang de hal dicht moet, kon de burgemeester nog niet zeggen. Het zal in elk geval voor een maand zijn. Vrijdag staat een overleg met de constructeur gepland, die gelijk naar de hal gaat kijken. Van der Zwan: ,,Het is een ontzettend ingrijpend besluit, vooral voor de gebruiker.''

De gemeente gaf donderdagavond een toelichting. Ook Thialf-directeur Marc Winters en betrokkenen van ijshockeyclub UNIS Flyers waren daar bij. ,,Het is een treurige situatie voor Thialf, maar de veiligheid staat voorop'', zei Winters.

Baas Flyers: hal langer dicht? Dan is dit het einde van ijshockey in Heerenveen
Lees verder

Gevolgen voor Flyers

De sluiting betekent een enorme klap voor ijshockeyclub Flyers die zijn trainingen en thuiswedstrijden in de hal afwerkt. Voor Flyers staat zaterdaf 15 december de eerstvolgende thuiswedstrijd op het programma, tegen Era Renomar HYC Herentals. Mogelijk wijkt de club hiervoor uit naar de Elfstedenhal in Leeuwarden.

Volgens Henk Hoekstra van Flyers is trainen in Leeuwaren in aanloop naar de uitwedstrijd komende zaterdag tegen Zoetermeer Panters een optie, maar kan dit geen structurele oplossing zijn.

Renovatie

Er zijn plannen voor een renovatie van de verouderde ijshockeyhal. De laatste verbouwing dateert uit 2006. De provincie stelde al dat verbouwing van de hal noodzakelijk is in verband met de bouwkundige staat waarin het complex verkeert. Daarnaast is er behoefte aan een accommodatie voor shorttrack en curling. Gedeputeerde Staten zijn bereid tweederde deel van de renovatie te betalen. De verbouw zou in 2020 moeten beginnen.

Bij de renovatie van de 400-meterbaan van Thialf die in 2015 werd voltooid, is de ijshockeyhal niet meegenomen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement